Промените бяха внесени от ГЕРБ и Патриотите

Ревизията на Закона за ДДС - влезе в парламента, въпреки недоволството на финансовия министър - Владислав Горанов.

Като антикризисна мярка- управляващите предложиха  данъчната ставка за книги и ресторанти да падне от 20 на 9 %, а текстовете предизвикаха раздор още на комисия.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Бюджетната комисия одобри идеята за 9% ДДС за хотелиери и ресторантьори

В началото на заседанието от БСП поискаха в пленарната зала да дойде министърът на финансите Владислав Горанов. Попитаха също къде е председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Въпреки всичко и двамата не дойдоха на заседанието и дебатът започна около 11 часа. Дебатира се дали свалянето на ДДС за ресторанти и книги е най-правилния ход и има ли други варианти, които не включват промени в данъчните ставки.

„Нали имате икономически план да подпомагате тези сектори, защо в тях мярката 60/40 не се превърне 80/0, 100/0, вместо да предприемате мерки, които били първо политически, после временни, после изсветляване на икономиката”, попита Драгомир Стойнев от БСП.

„Всички които искаме да спасим българския туризъм и българската икономика трябва да подкрепи тази мярка“, категоричен бе Александър Иванов от ГЕРБ.

Филип Попов от БСП шеговито попита къде е финансовият министър и дали е подал оставка, а председателят на парламента Цвета Караянчева отговори така: „За съжаление не може да присъства, защото има предварително поети ангажименти, осигурил е присъствието на зам.-министър Велков”.

Депутатите трябва да гласуват и предложенията на другите партии. Те включват намаляване на ДДС за фитнес услуги, лекарства, бебешки храни и такива за деца до 3 години.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.