Tова обявиха кметът Йорданка Фандъкова и общинския съветник Борис Бонев

Реорганизация на движението по ключови пътни артерии в София. Проектът на общината включва булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен". Целта е преминаването оттам да бъде по-безопасно и удобно за всички участници в движението.

ВИЖТЕ СНИМКИ

Булевард за всички, или първото трасе в София по съвременен образец - в такъв щял да се превърне "Патриарх Евтимий". Две еднопосочни велоалеи, които да свържат 6 велотрасета в мрежа, както и нова бус лента със спирки по виенски модел.

„Тук работим така както ни учи и Ангел и архитект Кук, с малки намеси да реорганизираме части от града, които са насочени към всички участници в движението, за да става градът все повече град за хората“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Велоалеята, която ще бъде в обхвата на спирките ще бъде повдигната и за велосипедистите ще е ясен сигналът, че вече не са с предимство и трябва да се съобразят със слизащите се и качващите се в градския транспорт“, обясни общинският съветник Борис Бонев.

Всичко това се правело, за да предпочетат повече хора колелото или градския транспорт пред колата. На бул. „Витоша“ се предвижда велоалеята да бъде преместена на пътното платно така, тротоарът остава изцяло за пешеходците

Намаляват се паркоменстата по „Патриарх Евтимий“ за сметка на тези по „Витоша“. А промяната в движението нямало да струва много пари.

„Предполагам, че ще бъде между 500 и 600 хиляди“, заяви зам.-кметът по транспорт към СО Кристиан Кръстев.

Двупосочно движение по  "Фритьоф Нансен" пък щяло да облекчи трафика по тесните квартални улици, а  тролей 7 скъсява маршрута си, така щели да се спестят 170 000 лева на данъкоплатците. Предстои мнение на гражданите и гласуване на проекта в столичната община, едва чак тогава ще започне и реорганизацията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.