Това реши кабинетът на заседанието си в сряда

Обрат по казуса с Националната детска болница. Недовършената стара сграда, в която трябваше да се помещава бъдещата педиатрия, ще бъде съборена изцяло. На нейно място ще се построи от нулата дълго чаканото лечебно заведение за децата.

Ваня Кънева от неправителствената организация "За истинска детска болница" е една от майките, които мечтаят един ден децата им да се лекуват в модерна болница, която осигурява комплексна грижа на едно място.

„Когато обявиха, че ще има детска болница се поздравявахме и бяхме радостни, но се оказа, че те планират да я построят върху старо скеле“, казва Ваня.

КАЗУСЪТ С ДЕТСКАТА БОЛНИЦА: Има ли повод за недоволство?(ОБЗОР)

След месеци недоволство, премиерът Бойко Борисов съобщи, че и той има резерви към изоставения строеж. Признанието дойде пред протестиращите, които днес бяха поканени на среща в Министерския съвет.

„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато с проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да съборим старата сграда, но мястото е много добро - в клъстер от други болници, в паркова среда“, заяви Борисов.

По време на разговора премиерът подчерта, че до новата болница гарантиран достъп ще имат специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант“, коментира министър-председателят.

 

 

„Тази сграда е белег на провала на държавата в детското здравеопазване, създаването на една болница ще бележи преломен момент в отношение на институциите към здравеопазването. Искаме болница, която да е оборудвана с модерна техника,която да позволи да не генерираме здравни емигранти“, смята д-р Адил Кадъм. Затова тя се надява, че този път проектът за Национална педиатрия ще бъде доведен до край.

Макар и щастлива от новината, че недовършеният строеж ще остане в историята, Ваня също е предпазлива в радостта. „Изглеждаше загубена кауза. В този момент битката все още не е напълно спечелена, нека да видим болницата и тя да отговаря на нашите искания. Нашите деца заслужават това, което всички деца по света заслужават, а именно максималният стандарт на здравеопазване“, казва Ваня.

Ако всичко върви по план Национална педиатрия ще има у нас след около 4 години. България е единствената европейска държава без многопрофилна детска болница.

Протест заради строежа на детската болница в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

По време на срещата представителите на различни организации благодариха на премиера и правителството за взетото решение. 

В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и министърите на финансите и на здравеопазването Владислав Горанов и Кирил Ананиев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.