Право на отгоров на Асоциацията на бащите в България

Правата на мъжете при развод са силно ограничени, а законът позволява злоупотреби при заповедите, с които се ограничават контактите с децата им при конфликт с майките. За това сигнализират от Асоциацията на бащите в България.

Според бащи в момента Законът за защита от домашно насилие се използва като „оръжие” при бракоразводни дела и заради законодателни пропуски нерегламентирано са издавани заповеди за незабавна защита. С това бащите са лишавани от правото си на физически контакт с децата.

„Самият закон, в този си вид и форма, позволява да има огромна злоупотреба с него. В момента заповедите могат да бъдат издадени само и единствено на основание една молба и декларация. Има нови промени в закона, според които всеки доставчик на социална услуга, всяко НПО, може да съдейства за издаването на заповед за незабавна защита и това да се приеме като годно доказателство”, посочи Николай Николов от Асоциацията на бащите.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.