Има трима починали за денонощието и 48 излекувани

Математически анализи показва, че епидемията от коронавирус у нас отслабва. От щаба обаче предупреждават, че опасността все още не е отминала.

Новите случаи на коронавирус в страната за денонощието са 14. Четирима от далите положителна проба са настанени в болница, а останалите са изпратени за домашно лечение. Общият брой на инфектираните у нас е 2 499. За това информира на брифинг директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Активните области в страната са шест. Новите случаи са регистрирани в Пазарджик - 1, в Плевен - 1, в Разград - 2, в Сливен - 4, в София - 5, Ямбол - 1. Във Видин и Благоевград, където имаше голям брой заразени, няма нови случаи.

През изминалия ден са изследвани 1 353 проби. "Това говори срещу казаното, че колкото повече изследвани има, толкова повече положителни ще имаме. Имаме положителни, само когато се наблюдава увеличаване на заболеваемостта в страната", обясни проф. Кантарджиев. 

"За вчерашния ден има само едно дете, заболяло от коронавирус, без симптоми. Един нов случай на заразен има и сред медицинския персонал. "Това е шофьор на линейка от Бърза помощ в София. Въпреки мерките и индивидуалните средства за защита, такива случаи са неизбежни, защото медицинският персонал е постоянно във връзка с болни хора", уточни проф. Кантарджиев.

Новоизлекуваните са 48 души, или общо 1064-ма. Три обаче са смъртните случая през изминалото денонощие. "Жена на 78 години в Пазарджик, 64-годишна жена в Пловдив и мъж на 84 години в София. Средната възраст на починалите у нас е 67 години", добави директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев посочи, че в страната има намаляване на тежестта на епидемията. Допълни че ситуацията върви „добре”. „На 2 април 14-дневната кумулативна заболеваемост беше 4.5 на 100 000 души население. На 24 април става 17 на 100 000 население. Тогава беше пикът на епидемията. На 7 май вече е 10 на 100 000 население, а на 16 май – 7.8. На 23 май – 7.1. На 29 май вече е 5.5 на 100 000”, допълни той.

Директорът на НЦЗПБ подчерта обаче, че не бива „да се отпускаме” и, че е необходимо да спазваме дистанция и да носим предпазна маска. „Тези добри данни бяха благодарение на факта, че над 90% от българския народ ни разбра и спазваше мерките”, заключи проф. Кантарджиев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.