Защо науката се раздели на лагери за въздействието на лекарството?

От Инфекциозната болница в Марсилия до Вашингтон, през Китай и Париж - едно лекарство в борбата срещу COVID-19 не остави света безразличен. Професор Дидие Раулт е основен поддръжник на терапията с хидроксихлорохин. Острият език и освободеното му поведение го превърнаха в една от най-коментираните личности по света.

„Епидемията от коронавирус е на път да приключи, както и очаквах да стане. Имаме все по-малко пациенти. Финализираме първото ни голямо изследване, с повече от 3600 души, което ни позволява да имаме ясна визия за това, което се случва. Лекувахме по-голямата част от нашите пациенти с хидроксихлорохин и азитромицин и процентът на смъртност е едва 0.5 - най-ниският в света“, каза проф. Дидие Раулт – директор на Института за инфекциозни болести в Марсилия.

Марсилският професор раздели медицинската общност буквално на две. Спечели колкото поддръжници, толкова и опоненти.

Лечебният му протокол влезе дори в Белия дом, а ексцентричният американски президент Доналд Тръмп изненада с лично откровение.

„Взимам хидроксихлорокин! И в момента, да! Преди няколко седмици започнах, защото мисля, че има полза. Чух много добри неща. Използва се от около 40 години за малария, лупус и други болести. Аз го вземам. Някои от хората на първа линия в борбата с вируса също - сред тях и много лекари“, каза Тръмп. 

Тръмп: Всеки ден пия хидроксихлорохин (ВИДЕО)

Терапевтичният метод на Раулт с хидроксихлорохин даде така нужната надежда, но днес тя е на път да се срине. Все повече изследвания твърдят, че лекарството не е ефективно срещу коронавируса и крие рискове за живота.

Едно от тях е на престижното медицинско издание “Лансет”, чиито заключения не са базирани на клинични изпитания.

„За да стигнем до основния извод, трябваше първо да си зададем въпроса: Има ли каквато и да е полза от използването на хидроксихлорокин за пациентите, заразени с COVID-19? Отговорът беше изненадващо категоричен – почти изцяло не. Нито частица доказателство за ползотворно влияние от лекарството. След това дойде и вторият въпрос – вреди ли хидроксихлорокинът? И тук, отговорът е да“, твърди Мандийп Мера.

“Лансет” анализира резултатите на 96 000 души с коронавирус в 671 болници по света.

Близо 15 000 от контролната група са лекувани с хлорохин или хидроксихлорохин. Около 9 процента от тях са починали, а в комбинация на лекарството с антибиотик, резултатите са още по-лоши.

„Следва да се запитаме – защо лекарство, толкова успешно и безопасно при пациенти с ревматоиден артрит или лупус, се превръща в риск за хората с COVID-19 ? И мисля, че механизмът на действие е следният: ако имате пациенти с коронавирус, приети в болница, то в общия случай те са възрастни хора. Често при тях виждаме и различни сърдечни проблеми, което е опасно. При симптоми на коронавирус, около една трета от тях развиват допълнителни проблеми със сърцето. И тук идва връзката с хидроксихлорокина. Комбинацията между приема на лекарството и наличието или предразположението към сърдечни проблеми води до сериозна нестабилност“, обясни Мандийп Мера, професор по медицина в Харвард.

ИЗСЛЕДВАНЕ: Хидроксихлорохинът не лекува COVID-19

Не закъсня и реакцията на СЗО, която реши да преустанови временно клиничните изпитания с лекарството при болни от коронавирус.

Специално назначената група към Световната здравна организация е привела в действие заповед за временното преустановяване на употребата на хидроксихлорокин, докато данните за ефекта от лекарството не бъдат разгледани още веднъж от отговорния за това борд. 

Тревожните данни, свързани със страничните ефекти на хидроксихлорохина, накараха и Париж да реагира. По препоръка на Висшият медицински съвет, здравното министерство реши да забрани употребата му срещу COVID- 19 във Франция. Досега заповед от месец март позволяваше на болничните заведения да използват лекарството при пациенти с тежка форма на заболяването.

Eкипът на Раулт контратакува мигновено. Марсилският професор отправи краен коментар по посока на Лансет.

„Как очаквате едно некадърно изследване, анализирало база данни, да промени резултатите, които ние постигнахме през последните месеци? Направили сме повече от 10 000 кардиограми на наши пациенти, всички проследени от екип на голям професор по кардиология“, обясни проф. Дидие Раулт – директор на Института за инфекциозни болести в Марсилия.

Раулт е повече от категоричен. Сред пациентите минали през Института за инфекциозни болести в Марсилия, няма смъртни случаи след сърдечни проблеми, причинени от хлорохина.

„Достатъчно е да погледнете резултатите. От всички пациенти, които сме приели и лекували в нашата болница, има едва 36 починали. Изследвали сме подробно причините за смърта и нито един от тях не е починал заради сърдечен проблем. Как така от 4000 хиляди болни, ние имаме 0 смъртни случая, а в този доклад те говорят за 10 процента? Това е невъзможно“, казва той.

Забраната за употреба на хлорохин във Франция накара Дидие Раулт да обяви, че за в бъдеще ще адаптира своята терапия, но не и да признае, че ще се откаже да използва медикамента.

„Разбирам, че на хората, политиците и журналистите, им е трудно. Един казва едно, друг – друго, но това не е мой проблем. Тази идея е лудост. През ръцете ми са минали 4000 хиляди болни. Това изследване е пълна измислица. Литературна глупост. Събирани са данни, чието качество не знаем. Миксирани са лечения, без да се споменава кое лекарство в какви дози е прилагано“, каза той.

Доктор Жан- Жак Ербщайн е един от тримата френски лекари, които разработиха собствена методика за лечение на COVID-19.

Твърди, че коктейлът им с азитромицин е спасил стотици човешки животи. Сега е един от засегнатите след забраната на медикамента.

Според Ербщайн тя отнема основната свобода на всеки медик – правото да преценява как да лекува.

„Намирам за твърде крайно решението за забрана на хидроксихлорохина. Независимо дали сме “за” или “против” употребата на това лекарство. Отнета е основната свобода на лекарите - правото да предписват. А с това и да лекуват. Ние не сме глупаци. Всеки лекар има съзнание и знае какво прави. Още повече, пациентите биват уведомявани какви рискове може да крие употребата на едно или друго лекарство“, каза Ербщайн.

Докторът познава отлично от практиката си действието на хлорохина. Предписвал го е на стотици пациенти, но не и срещу COVID-19.

„Лично аз не съм предписвал хидроксихлорохин срещу коронавирус, защото смятам, че не трябва. Медикаментът не се възприема добре при вирусна инфекция. Особено при хора със съпътстващи сърдечни проблеми. Но тази забрана е брутално вмешателство в работата на лекарите. Още повече, след като допреди 2 седмици ни казваха - “Защо не” !? Пробвайте ! Има някакво тотално противоречие“, каза той.

Забраната е в ход, но не е официална. Това означава, че всеки лекар ще носи лична отговорност, ако реши да лекува свой пациент с хидроксихлорохин.

А професор Раулт индиректно намекна, че зад решението стои лекарствената мафия.

„Сега ще видите странните политически решения, които ще се вземат. Значи един ревматолог, който от години предписва лекарството, ще може да продължи да го прави, а лекарите срещу коронавирус - не? Дори не знам дали и ревматолозите ще имат право да продължат да го предписват, тъй като на пазара има конкурентен продукт, за който се правят опити да бъде наложен. Той струва 200 евро на седмица, а хлорохинът – нищо“, поясни той.

В спорове около ефикасността на хлорохина, коронавирусът бавно се отдалечава. Докато не остане само спомен или част от съвмеренната човешка история.

Репортер: Петя Желева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.