Американският президент нямал симптоми на COVID-19 и сам решил да приема лекарството

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри, че взима превантивно хидроксихлорохин срещу коронавируса. Признанието идва, въпреки предупрежденията на медицински специалисти за евентуалните странични ефекти.

Тръмп заяви, че не е заразен с COVID-19, но е попитал лекаря на Белия дом дали може да взима хидроксихлорохин.

ИЗСЛЕДВАНЕ: Хидроксихлорохинът не лекува COVID-19

„Излизат много добри неща за хидроксихлорохина. Ще се изненадате, колко много хора го взимат, особено работещите на първа линия. Аз също го взимам“, каза Тръмп.

Пред журналисти американският президент заяви, че взима лекарството срещу малария по една таблетка дневно. „Чаках да видя очите ви, когато го обявя. Взимам го от седмица и половина и все още съм тук“, допълни той.

 

Видео: Руптли

 

Преди няколко седмици Доналд Тръмп похвали лекарството като потенциално лечение срещу COVID-19, но американската експерти предупредиха за странични ефекти, като сърдечни проблеми.

Тръмп: Хидроксихлорохин и азитромицин може да променят историята

„Истината е, че според науката това лекарство не е добре да се взима. Оставете го на хората, които имат наистина нужда от него, за условията, при които е доказало, че е ефективно“, заяви бившият шеф на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Ричард Бесър.

У нас председателят на КРИБ Кирил Домусчиев беше първият българин, излекувал се от COVID-19 именно с това лекарство. Той дари и 100 опаковки хлорохинов фосфат на Националния оперативен щаб за лечението на болни от коронавирус.

„Приятели, днес доставих 100 опаковки хлорохинов фосфат на ген. Мутафчийски. Те ще стигнат да бъдат излекувани 250-300 човека от коронавирус. Продължавам да търся още! Помагайте и вие с каквото можете на болниците! Болестта не е страшна, когато се вземат адекватни и навременни мерки!”, написа тогава Домусчиев във Facebook.

 

 

Коктейл от лекарства дава надежди за лечение на коронавируса

Днес Доналд Тръмп отправи и поредната си заплаха към Световната здравна организация.

„Световната здравна организация свърши доста жалка работа в последно време. А Съединените щати й плащат 450 милиона долара годишно. Китай плаща 38 милиона долара. А те са марионетка на Китай“, каза той.

Малко по-късно Тръмп публикува и писмо до Световната здравна организация, с което заплашва да спре окончателно американското й финансиране. Той дава срок от 30 дни на организацията да предприеме подобрения.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.