Ще бъдат ли изплатени парите им?

Работници стоят три години без заплати. Оказва се, че служителите в Русенска корабостроителница не са получили изработените си пари, след като предприятието е било обявено в несъстоятелност.

От НОИ също не могат да изплатят обезщетения, тъй като нямат достъп до документите на служителите.

В началото на 2017 г корабостроителницата задлъжнява сериозно и спира работа. Останали са едва около 110 работници. Опитали да си получат дължимите възнаграждения от работодателя, но без успех.

Расте броят на сигналите за некоректни работодатели, възползвали се от въведените мерки

„Работодателят ни дължи 5 месечни заплати и едно обезщетение. Средно хората чакат около 6000 лв. Обръщали сме се към работодателя, но без резултат. Поискахме си парите и от фонда. Подадохме заявление миналата година. За съжаление, отново не получихме отговор”, разказаха потърпевшите. 

През 2019 г. съдът обявява предприятието в несъстоятелност. Тогава хората видели единствената възможност да си търсят парите чрез НОИ.

„Оказва се, че на тях са им необходими документи, които и ние не знам къде са -дали са в НАП или в НОИ”, каза потърпевшата Юлияна Йорданова.

От НОИ не можели да начислят обезщетенията, докато не получат оригиналите на ведомостите за заплати.

„Нямаме достъп до документацията в дружеството. Още с решението на съда пристъпихме към изпълнение на задълженията ни. Изпратени са покани до управителя на дружеството и до временния синдик. Нямаме контакт с бившия управител”, заяви началникът на контролно-ревизионната дейност Румен Сабаков.

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 (ВИДЕО)

Според синдика документите можел да предаде само управитела на корабостроителницата.

„Не мога да кажа кога точно хората ще получат парите си. Ако управителят на дружеството ни предаде необходимата документация, ще мога да я придвижа към НОИ. Не мога да я изработя, защото за всяко едно изявление за платена или неплатена сума, нося наказателна отговорност” каза синдикът Росен Милошев.

Административната сграда на Русенска корабостроителница, както и всимки производствени мощности са запечатани с печат на съдия-изпълнител по искане на временния синдик на предприятието. Според бившите работници той е единственият , който може да разпореди да се отвори сградата и да се извадят документите от нея.

Бившите корабостроители се заканват,че ще влязат в запечатаната административна сграда, ако  не получат помощ от институциите за издирване на трудовите им досиета.

Репортер: Наталия Йорданова

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.