Вижте историята на един от потърпевшите служители

Социалният министър отчете пореден ден с намаляване на броя безработни. В същото време обаче растат сигналите, че работодатели се възползват от въведените мерки, за да прекратяват трудови договори и да намаляват заплати.

Те злоупотребяват със съкращаване на договори, заплахи с уволнение и лишаване от обезщетения.

“На 17 март ме извикаха на работа, при положение, че се водех в отпуска. Казаха ми, че ме съкращават, но трябва да си избера дали да напусна по собствено желание, или да ме уволнят дисциплинарно. Аз, естествено, избрах да напусна. След това разбрах, че за да ме уволнят трябва да имам две предупреждения”, разказа един от потърпевшите.

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

От “Главна инспекция по труда” обясниха, че подобни предложения към работниците са меко казано некоректни. 

“Работник или служител не може да бъде уволнен дисциплинарно заради това, че не приема предложението на работодателя да се прекрати трудовият договор по взаимно съгласие”, каза юристконсултантът Николай Стоянов.

Историята обаче не свършва дотук. Работодателят извършва грубо нарушение на закона.

“Молбата за напускане беше написана на 17-ти март, но реално с дата от 17-ти февруари”, поясни потърпевшият.

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 (ВИДЕО)

”Разбира се, че подобно антидатиране е абсолютно незаконосъобразно и категорично съветваме работниците и служителите да не подписват подобни документи, защото те ги лишават от техните права“, каза Стоянов.

От Инспекцията по труда направиха уточнение и за новите правила, според които служител може да бъде прехвърлен на непълно работно време с намалена заплата. При такива обстоятелства, заплащането на платен отпуск също може да се промени.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!