Тя е на мнение, че първо ще се появи медикамент за COVID-19, а след това ваксина

„Общото между коронавируса и ХИВ е първо в конспиративните теории. И в началото на ХИВ епидемията също много се е спорило има ли го този вирус, от него ли са умирали хората или от токсичната терапия. Най-парадоксалното е спора дали COVID-19 e лабораторен или природен. За това също се е спорило при откриването на ХИВ вируса“. Това каза в предаването "Събуди се" д-р Нина Янчева от Инфекциозната болница в София.

Кунчев: Можем да ограничим огнищата на коронавирус без да прибягваме към крайни мерки

По думите ѝ геномът на ХИВ вируса няма нищо общо с този на COVID-19. Тя обясни, че има множество проучвания дали лекарства за ХИВ помагат при лечението на коронавирус, които дават противоречиви данни В последно време големи надежди се дават на медикамента рандесивир. „Това е нов медикамент, който във фаза на клинични изпитания, но с временно одобрение в САЩ, Канада, Япония и Тайланд, защото той показва най-оптимистични данни – скъсява  болничния престой с 30% и намалява процента на неблагоприятен изход от заболяването", поясни д-р Янчева. 

Бивш здравен министър: България не избърза с отхлабването на мерките срещу коронавируса

Според нея по-бързо ще се открие лекарствен продукт срещу коронавируса, а след това ваксина. По думите ѝ оптимистичният вариант това да се случи е до края на годината.

Целия разговор гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.