Те са от системата Starlink

Американската компания SpaceX планира да изведе в орбита поредната група малки спътници от системата Starlink на 13 юни, предаде ТАСС. Агенцията цитира съобщение на SpaceX в Тwitter, в което се казва:

"Планираме изстрелването в събота 13 юни на 58 спътника от системата Starlink и на три апарата на компанията Plsnet labs. Предвиденият час на старта с ракетата-носител Falcon-9 е 12:21 часа българско време. Нейната първа степен вече беше използвана двукратно за доставяне на товари за Международната космическа станция.

Коя е ексцентричната майка на космическия предприемач Илън Мъск? (ГАЛЕРИЯ)

Микроспътниците Planet labs са оборудвани с портативни телескопи и камери с висока резолюция. Тяхното предназначение е да изследват повърхността на Земята от орбита.

Трима българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мрежата Starlink е предназначена да осигури достъп до високоскоростен интернет за потребители от цялата планета. За целта в околоземна орбита се извеждат голям брой малки спътници (с тегло до 500 кг). Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5G.

Капсулата на SpaceX с двама американски астронавти на борда се скачи с МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

По оценки на компанията SpaceX в орбита ще бъдат изведени общо 11 000 спътника, като пускането им в експлоатация ще струва около 10 млрд. долара. Първите 60 спътника бяха изведени в орбита през май 2019 година. 

ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ: SpaceX и НАСА изстреляха Dragon с двама астронавти в орбита (ВИДЕО+СНИМКИ)

Илън Мъск иска да засели 1 милион души на Марс

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.