Те са поредните клубове, които алармират, че бъдещето им ще е застрашено, ако се приемат предлаганите промени в Закона за хазарта

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за хазарта, № 054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020г. от Валери Симеонов, е на път да нанесе сериозен удар по Левски. Публична тайна е, че "сините" водят преговори с хазартна компания за генерален спонсор, пише Gong.bg.

Клубовете скочиха на промените в Закона за хазарта

Запознати твърдят, че ако се стигне до разбирателство, 26-кратният шампион на България ще получи сериозна финансова подкрепа. На този етап обаче преговорите са в застой заради проектозакона. Компанията не смее да предприеме последната стъпка заради несигурната обстановка. 

За това загатна и собственикът на Левски Наско Сираков по време на пресконференцията, която даде за бъдещето на "сините". 

Комисията по хазарта става едноличен орган, създават и регистър на зависимите

"Всеки ден водим разговори за спонсор на Левски. Хазартните оператори обаче се ослушват заради проектозакона за хазарта", заяви Сираков.

Ако той се приеме, несъмнено ще настъпят тежки времена за спорта и в частност футбола в България. Хазартните компания са основни спонсори на клубовете от efbet Лига, Втора и Трета лига. Благодарение на тяхната помощ голяма част от клубовете поддържат школите си, като във всяка от тях тренират стотици деца.  

Новакът в efbet Лига - ЦСКА 1948, също възропта срещу проектазакона на Симеонов. "Червените" смятат, че приемането на разпоредбата би довело до затваряне на всички игрални зали, което ще бъде пагубно за множество родни спортни клубове, както и за ЦСКА 1948. Това ще доведе до спиране на финансирането на клуба от основния му източник на средства, което поставя под въпрос заплатите на спортистите и ръководството.

Ето и цялото изявление на "червените":

Във връзка със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, № 054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020 г. от Валери Симеонов ръководството на ФК ЦСКА 1948 изразяваме следната позиция:

Разпоредбата на параграф 1 на Законопроекта предлага създаване на ал. 4 в чл. 4 от Закона за хазарта,

съгласно която хазартни игри в игрално казино и/или игри с игрални автомати се организират само в хотели с категория пет звезди, в курортни комплекси и населени места съгласно приложението към закона, както и в територии и населени места, отстоящи на не повече от 20 км от шосейните, железопътните, морските и речните гранични контролно-пропускателни пунктове.

Приемането на тази разпоредба би довело до затварянето на всички игрални зали и съответно до преустановяването на тяхната дейност. Всеизвестно е, че организаторите на хазартни игри са основни рекламодатели и спонсори на българските спортни клубове и в частност на ЦСКА.

Предоставените от страна на хазартните организатори средства, във връзка с рекламните и спонсорски договори, са задължителен елемент за съществуването на клуба.

Те са жизненоважни както и за поддържане на спортната база, така и за постигане на високи спортни резултати от страна на играчите ни на терена.

Тази редакция на Закона за хазарта неимоверно ще доведе до спиране на финансирането на клуба от основния му източник на средства. Това съответно поставя под въпрос издръжката на ЦСКА, заплатите на спортистите и ръководството.

В случай, че се допусне лишаването ни от възможността да разчитаме на тези средства, това ще доведе до сериозни въпросителни относно бъдещето на футболния ни клуб.

Създаден на 5 май 1948 г., ЦСКА е рекордьор по шампионски титли на България, като е печелил държавното първенство 31 пъти.

Между 1954 г. и 1962 г. е шампион в девет поредни сезона, което все още е ненадминат национален рекорд. Носител е също така на 21 Национални купи на страната, както и на 4 Суперкупи.

ЦСКА има два полуфинала за Купата на европейските шампиони (през сезоните 1966/67 и 1981/82), както и четири достигания до четвъртфиналите. Записва и един полуфинал за Купата на носителите на купи (през 1988/89).

Клубът е известен като „убиецът на европейски шампиони“. До момента е срещал четири актуални носители на КЕШ/ШЛ, като в три от случаите отстранява съперника си - Аякс (1974 г.), Нотингам (1981 г.) и Ливърпул (1982 г.).

ЦСКА е дал път на много от легендите на българския футбол. Сред тях са единственият българин, печелил Златната топка - Христо Стоичков; първият български футболист, вкарвал във финал на европейски клубен турнир - Емил Костадинов; рекордьорът по награди за Футболист № 1 на България и по голове за националния отбор - Димитър Бербатов; първият български носител на Златната обувка - Петър Жеков, и много други. Именно Жеков е рекордьорът по голове за ЦСКА - 144. Борис Гаганелов пък е футболистът с най-много мачове за клуба.

След умишления фалит през 2016 г, ЦСКА започна възраждането си от най-ниското ниво на българския футбол.

От сезон 2020/21 ЦСКА е отново част от най-високия ешелон на българския футбол - efbet Лига. Днес отборът заема гордо мястото си сред най-добрите в страната. Концепцията за развитие на клуба се базира на налагане на български футболисти и баланс между опитни и млади състезатели. Старши треньор на състава е Красимир Балъков. Негови помощници са Йордан Юруков и Спас Стоименов. Треньор на вратарите е Димитър Атанасовски.

Клубът е твърдо решен да се бори за стабилно бъдеще, за да може с гордост да заеме своето място в efbet Лига.

Срещу готвените изменения се противопоставиха още редица спортни клубове.

Етър също не пропусна да изрази позицията си спрямо готвения законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Валери Симеонов.

"Ние от Етър Велико Търново вярваме, че с общите усилия на отбора и партньорите ни ще продължим да се развиваме и занапред. Развитието на клуба зависи както от желанието на всички работещи и обичащи “Етър”, така и от финансирането, което получаваме. Твърдо заставаме зад нашите партньори и вярваме, че промените в Закона за хазарта ще повлияят негативно за финансирането на клуба.

Нашите спонсори застанаха зад нас в тежък момент, когато отборът имаше най-голяма нужда от финансова подкрепа по време на изолация и пандемия. Хазартът е сред основните спонсори на “Етър” и се надяваме, че това ще остане така и клубът ще се радва на много успехи. Надяваме се, че клубовете в България няма да бъдат лишени от възможността да се развиват с намаляване на средствата, които получават главно от хазартния бизнес.

Хазартните оператори са основен спонсор на българския спорт и средствата, които се отделят от тях годишно за българския футбол, няма да могат да бъдат заменени. Категорично сме на мнение, че представеният от г-н Валери Симеонов законопроект ще се отрази изключително неблагоприятно на клубовете в страната", пишат "болярите". 

На същата позиция е и Локомотив (София). Той е поредният футболен клуб, който алармира, че бъдещето му е сериозно застрашено, ако се стигне до приемането на предложението на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. 

Ръководството на "железничарите" начело с бизнесмена Иван Василев разпространиха позицията си по казуса. Вчера същото сториха още Локомотив (Пловдив) и Витоша (Бистрица).

Позицията на Локомотив (София) относно законопроекта за изменение и допълнение на закона за хазарта:

„ФУТБОЛЕН КЛУБ ЛОКОМОТИВ СОФИЯ 1929“ АД


Уважаеми привърженици  на футбола в Република България и на Футболен клуб Локомотив София 1929.

                   Бихме искали да изразим следната позиция във връзка със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, № 054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020г. от Валери Симеонов.
                                                                               
В законопроекта се предлага създаване на ал.4 в чл.4, която най-общо казано би довела до затварянето на всички игрални зали и до прекратяването на тяхната дейност.

Всички ние знаем, че спортните клубове в страната получават не малко средства от тази дейност, както е и в случая с нашия клуб.

Предоставените средства от спонсора са от голямо значение за клуба и без тях, поддържането на спортната база, постигането на спортни резултати и като цяло фунционирането на клуба са сериозно застрашени.

Така направена редакцията на закона ще доведе до голямо намаляване или спиране на приходите за клуба от основния спонсор, което ще постави пред голям финансов проблем цялостната работа в клуба. 

При положение, че се стигне до спирането на тези средства за нас ще възникнат изключително сериозни проблеми, касаещи бъдещето развитие на клуба и участие в различните първенства и турнири на БФС.

От позицията на един от най-старите и обичани клубове в България с над 350 деца в своята Академия, участващи в всички първенства и турнири, включително Елитна група до 17 г. се надяваме да можем да продължим своята спортна и социална дейност в и без това трудните времена, в които живеем.

Вярваме че, законопроектът ще бъде преразгледан в частта, която поставя съществуването ни и нормална работа на много спортни клубове под въпрос", пише в позицията на Локомотив (София).

Втородивизионният Струмска слава също се обяви срещу готвения законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Спартак Пловдив също се присъедини към групата на футболните клубове, които се обявиха срещу законопроекта, внесен от Валери Симеонов. Пловдивският клуб се пита какво ще бъде бъдещето на стадиона и академията на клуба, след като основният източник на финанси изчезне. 

Ето и цялото изявление на пловдивския клуб:

„Уважаеми привърженици на футбола,
Уважаеми привърженици на Спартак Пловдив,

Всички служители и футболисти на Спартак искаме да изразим позицията си относно законопроекта за изменения и допълнения на Закона за хазарта под №054-01-50, внесен в Народното събрание на 04.06.2020 г. от Валери Симеонов.

В този закононпроект въпросното лице предлага създаването на ал. 4 в чл. 4, която води до затварянето на всички игрални зали и прекратяването на тяхната дейност.
Всички ние знаем, че организаторите на хазарни игри са основни спонсори и рекламодатели на спорта у нас.

Това важи с особена сила за нашия футболен клуб.

Нашият президен г-н Динко Миленчев е съсобственик на верига казина "Империя" и от края на 2017 г. се зае с възраждането на славния български клуб Спартак Пловдив.
Вече сме на крачка от влизане в Трета лига и крачка по крачка следваме целта- завръщане в професионалния футбол.

От 6-ти февруари тази година ПФК Спартак Пловдив е концесионер на стадион "Тодор Диев" за следващите 35 години.

Амбициите на нашия президент са да изгради модерно съоръжение на стойност над 6 млн.лв., което ще отговаря на всички изисквания на БФС и участие в Европейските клубни турнири.

Спартак Пловдив стопанисва и бившия Работнически стадион и клуба инвестира сериозни средства в него в най- трудния за бизнес период, а именно по време на пандемията от коронавирус.

Предвидената за тази база инвестиция е над 3 млн.лв.

Именно затова искаме да алармираме цялата общественост, че тази редакция, внесена от едно лице, неимоверно ще доведе до критично намаляване на финансирането на клуба, което ще лиши Пловдив от изграждането на две модерни съоръжения, а именно изграждането на стадион "Тодор Диев" и модернизиране на базата, на която спортуват стотици деца.

В академията на Спартак Пловдив има над 250 деца, а в нашите сателитни отбори Брестник и Реал още над 150.

През следващия сезон Спартак ще има отбор в Елитната група U17.

Имаме вече и втори отбор, в който да се обиграват наши юноши за мъжкия тим.

Съществуването на всичко това е под сериозна заплаха, ако законопроектът бъде приет в този вид.

Именно затова се надяваме, че здравият разум ще надделее, законопроектът ще бъде преразгледан и ще бъде взето правилното решение за българския футбол и спорт!

С уважение,
Ръководители, служители и футболисти на ПФК Спартак Пловдив”.

В петък Локомотив Пловдив, Витоша Бистрица и още няколко клуба излязоха с изявление срещу готвените промени.