Промяната е залегнала в новия Закон за храните,който влезе в сила в началото на месеца

 Недоволство сред родители и търговци заради забраната за продажба на бебешки и детски храни в интернет. Промяната е залегнала в новия Закон за храните,който влезе в сила в началото на месеца. Така от 3 юни пюретата и адаптираните млека вече не могат да бъдат продавани онлайн.

ПО-НИСКО ДДС: Ще поевтинеят ли детските стоки и с колко?

Пламена Николова е сред родителите, които предпочитат да пазаруват в интернет. Един от продуктите,които редовно поръчва, е адаптираното мляко. „Истината е, че онлайн продажбата на адаптирано мляко специално е  много по-изгодна отколкото в аптеките и магазините. С адаптираното мляко има разлика около 10 лв”, обясни тя.

Освен пари, онлайн пазаруването й спестява и време. Младата майка няма  притеснения за съдържанието на това, което купува.  „Всеки родител иска качествена храна за децата, никой не би купил нещо развалено или с неясен произход, но истината е, че с електронните магазини доставката точно толкова ясна за родителите,колкото и всеки друг магазин”, допълни Николова.

От този месец обаче продажбата на храните за кърмачета и малки деца вече е забранена.

ДПС предлага 9% ДДС за бебешки млека, пюрета и памперси

От промяната в закона са изненадани и онлайн търговците. Илиян Илков е собственик на електронен магазин за бебешки стоки,който вече е спрял продажбата на храни за кърмачета и малки деца. „Имаше много недоволни клиенти, но в краяйна сметка трябва да се съобразяваме. Потребителите,които живеят в отдалечени или малки населени места ги лишават от възможността да пазаруват”, обясни Илков.

Онлайн търговците казват, че по въпроса не е имало  обществено обсъждане. Предложението за забрана е на здравното министерство. От комисията по земеделие в парламента заявиха за NOVA, че ограничението за онлайн търговия най-вероятно ще отпадне. Това може да стане през други закони и  да е факт още в средата на юли.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.