Премиерът даде изявление след среща със здравния министър, проф. Кантарджиев и шефа на Александровска болница

Ново затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса ще доведе до паника. Това смята премиерът Бойко Борисов, който даде извънреден брифинг с Оперативния щаб. Днес беше отчетен най-високият брой нови заразени от появата на COVID-19. Само за 24 часа са излезли 132 положителни проби. Има и 6 починали пациенти с коронавирус.

"Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл. Не сме ви подвеждали, че пандемията е отшумяла. Но към днешна дата смятам, че по никакъв начин не трябва да се паникьосваме, защото освен броя на заразените, се увеличава и броят на излекуваните", заяви Борисов на пресконференция след срещата. Той бе категоричен, че дори носенето на маски на повечето обществени места остава препоръчително.

"Не призовавам за по-строги мерки, а за по-голяма дисциплина. Ако сега започнем да затягаме мерки, това ще внесе паника и много по-голям риск за стопанския ни живот. Трябва просто да свикнем да живеем с това", заяви Борисов. И допълни: "Очакваме дълбока рецесия през есента и зимата. Икономиките не могат тръгнат. По-мощните заделят милиарди, но когато затънат, харчат повече".

Шефът на Александровска болница увери, че страната ни разполага с достатъчни количества от лекарствата, за които се смята, че влияят благоприятно на пациентите с коронавирус. 

„Вирусът е омаломощен. В началото той беше изключително агресивен, с висока вирулентност. В момента тя е намаляла, т.е. тежестта на заболяванията, които предизвиква, имат по-малка сила. Той трябва да се приспособи към нас, приемниците. Т.е. – да не ни убива, за да продължи да съществува”, каза още проф. Ангелов.

Статистиката от последните две седмици не е изненада и за вирусолозите.

„Мисля, че бяхме подготвени, че с ограничаването на мерките ще се случи покачване на броя на заразените.  Истината е, че тази пандемия няма да отшуми за ден-два. Нищо страшно не се случва в момента, но трябва да сме по-отговорни”, заяви проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.  

 

 

 

Властите са категорични, че в момента болниците са много по-подготвени - както с медикаменти и апаратура, така и с предпазни средтва. А плановете са са медиците на първа линия да получават бонуси до края на септември. 

"Клъстерите са основните места, на които се увеличи броят на вирусоносителите. За съжаление, онези, които заразяват близките си, са наши съграждани, прибиращи се от чужбина за лятото. Разбира се, това е по-добрият вариант за разпространение на вируса, ако изобщо може да се говори за добър вариант. Нямаме абсолютно никакви проблеми по отношение на наличието на предпазни средства, болнична апаратура. В момента сме готови да лекуваме и по-голям брой заразени със симптоми, ако недей Боже това се наложи", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Той каза, че държавата продължава да плаща допълнителните възнаграждения от 1000 лв. на медиците на първа линия за борба с COVID-19.

Здравният министър също призова за дисциплина и обясни, че властите са длъжни да търсят баланса между здравните и политическите решения.

Попитан дали очаква дълбока рецесия тази есен и зима, премиерът отговори утвърдително. Борисов изтъкна, че в Европа има рязко разминаване на мненията на медиците по отношение на ограничителните мерки. Икономиките не могат да тръгнат, милиарди се заделят, особено в по-мощните икономики, те произвеждат повече, но когато затънат, харчат повече, каза Борисов и допълни, че не може да се върнем към нормалния живот, който искаме. Още не знаем дали през юли ще си приемем бюджета, представете си държава да е без бюджет, това е в целия ЕС, коментира Борисов и допълни, че е необходимо да продължат преговорите по Брекзит. Той предупреди, че е важна и работата по финансовата рамка, която по думите му по интерет не може да се направи, защото трябва да се направят компромиси от страните-членки.

Попитан дали има допълнителна информация от службите във връзка с публикуваните в интерент снимки и записи, премиерът каза, че това не го касае и напомни, че вече е дал обяснения на пресконференция. Защо ги е толкова яд? Вчера за един проект, за който България е дала 3 милиарда, и се очакваше да отидат реакторите в музея, освен държавните китайска и корейска компании, четири от най-големите фирми в света - от САЩ, Русия, Франция и Германия, се обидиниха в консорциум за сторежа на АЕЦ "Белене", коментира премиерът и допълни, че "Балкански поток" и "Гръцки поток" се сторят. Не им остава с какво да се похвалят после, какво ще свършат после, заяви премиерът.

По-рано премиерът Борисов започна участието си в заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Основна тема бе Планът за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.