Коментар на международния анализатор на Кристиан Анадолиев

Днес турските власти задържаха четирима души, обвинени в шпионаж в полза на Франция. Преди седмица пък имаше инцидент между два военно-морски кораба на Франция и Турция в Източното Средиземноморие. Официални лица от Франция дори официално заявиха, че НАТО има „турски проблем”. Доведе ли това до напрежение между двете държави - темата коментира международният анализатор на Кристиан Анадолиев в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

На прага на военен конфликт ли са Египет и Турция?

„Това е продължение на една идея, която президентът Макрон беше изразил, че НАТО е в мозъчна смърт. В свое изказване той подчерта, че трябва да има много голяма реформа във функционирането на НАТО”, каза той.

Болтън: Тръмп искаше да изтегли САЩ от НАТО през 2018 г.

„Това е естественото развитие на тази идея на Макрон, предвид обстоятелствата и предвид конфликта в Либия, където двете страни имат разнопосочни предложения как да бъде разрешен”, посочи още Анадолиев.

И допълни: „Французите се придържат към линията за водене на деескалация на конфликта там, но това пък влиза в тотално противоречие на това, което правят турците в момента".

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.