Има няколко варианта за действие, ако се появи зараза

„Започваме новата учебна година на 15 септември присъствено. Има няколко варианта за действие, ако се появи зараза, коментира просветният министър Красимир Вълчев в Стара Загора.

Той е в Тракийския университет, където коментира бъдещето на образователната система, която според него трябва да е все по-свързана с високите технологии.

Все още ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са готови с няколко варианта за старт на учебната година в зависимост от ситуацията с COVID-19 наесен.

Според министър Вълчев продължава да съществува тежкият проблем със застаряването на учителския състав, средногодишно от „оборот“ заради пенсиониране излизат около 4500 преподаватели. Най-тежка е ситуацията с учителите по математика, физика и химия. Това е наложило да се предложи нова месечна стипендия от по 100 лв. на студенти, които ще завършат и педагогика, пише БГНЕС.

„Поне още 10 години ще съществува този проблем", прогнозира Вълчев, който призна, че електронното обучение заради коронавирусната пандемия е задълбочило недоброто познаване на българския език сред децата от ромските общности.

Репортер: Георги Манев

МОН иска добавяне на нови предмети към задължителните изпити след 7 клас

МОН: Средната оценка на матурата по БЕЛ е 4,20