Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват днес на матура

Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват на матура по български език и литература. Те влязоха за първи път в училище от месеци, след като им се наложи да завършат дистанционно заради коронавируса. Зрелостниците писаха есе на тема „Човекът и неговите съмнения“ или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния 41-ви въпрос от матурата по български език и литература.

Хиляди зрелостници се явяват на матура

Изпитът започна точно в 9 часа. Всички зали бяха дезинфекцирани, а на входовете се мереше температурата на зрелостниците. Маските не бяха задължителни за носене по време на самия изпит, а само при контакт с квесторите.

Подготовката за изпита е отнела цяла седмица. Помещенията са дезинфекцирани няколко пъти, набавени са и шлемове за квесторите. Чиновете в в класните стаи са подредени на метър и половина дистанция, а във всяка зала има максимум по 10 деца. Училищата с над 100 ученици, явяващи се на матура трябваше да осигурят и поне два входа за достъп.

 

 

Малко след 6 часа тази сутрин беше изтеглен и вариантът на матурата. Той е номер 18 от 11 718 750 възможни варианти заедно с темата.

С МАТУРИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ: Ще се промени ли качеството на образованието?

Матурата се проведе в над 5 000 класни стаи, в които има и видеонаблюдение. Близо 30 000 квестори се грижеха за нормалното преминаване на изпита.

„При нас на изпит се явяват общо 137 ученици. Отворили сме два входа на сградата. Сложили сме указателни табели, колегите напътстват децата. Учениците са разбрали, че трябва да бъдат тук и малко по-рано”, каза директорът на 9-та Френска езикова гимназия Емилия Богданова.

 

 

„Децата трябва да носят лична карта, както и предпазна маска. Ако някой от тях е забравил своята – на входа сме осигурили достатъчно количество”, посочи още тя.

Мерките за безопасност не притесниха абитуриентите.

„Не мисля, че това е нещо, което би ни разсеяло и би попречило на изпитния процес. Гледам да съм спокойна, тъй като съм се подготвяла през годината и се надявам да се справим, въпреки обстоятелствата”, каза Марина.

 

 

За някои зрелостници дистанционната подготовка за изпита е донесла повече време за упражнения.

„Наистина ми беше по-лесно да си разпределям времето и не губих време в превоз между вкъщи и училище”, коментира Марина.

Други обаче отчетоха като минус това, че не са били в класната стая повече от два месеца.  „Като няма учител и малко по-трудно”, посочи Борислав.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.