Възпитаничка на Софийската математическа гимназия е изкарала 4 пълни шестици

По-високи резултати на матурите тази година в сравнение с миналата. Въпреки че зрелостниците бяха първият випуск,  завършил дистанционно, сесията е повече от успешна, отчетоха от просветното министерство.

Средният успех на матурата по български език и литература е добър 4,20. А този на матурата по избор - много добър 4,84. И на двата изпита средните оценки бележат малък ръст спрямо миналогодишните.

Броят на зрелостниците с две пълни шестици е 73. Това е с почти четири пъти повече спрямо миналата сесия. А учениците с две слаби оценки на матурите са малко над 700. За сравнение през 2019 година те са били близо хиляда. Няма нито един ученик, който да е изкарал 0 точки и на двете матури.

Най-добре и тази година са се представили учениците от София - град, Смолян и Варна. В дъното на класацията са Кърджали, Търговище и Силистра. Гимназията първенец с най-много ученици с отлични оценки е 91-ва немска езикова гимназия в София.

Излязоха резултатите от матурите

По-добре късно, отколкото никога. С това мото рап изпълнителят 100 кила решава да се яви на първите си зрелостни изпити, за да вземе диплома за средно образование - 18 години след като последно е бил в класната стая.

Успява обаче само с едната матура - тази по английски. Изпитът му по български е анулиран, заради това, че певецът неволно изписва името си върху листа и така нарушава анонимността на теста. „Не очаквах, че ще допусна грешка, но пък аз живея в един друг живот, в който се подписвам на всяка страница, „Вярно с оригинала”. Явно по инерция съм го направил. Но не съм обиден на никой, радвам се, че стигнах до финала на това приключение.”, разказа певецът

Зрелостниците писаха по Елин Пелин на матурата по БЕЛ (ВИДЕО)

Той признава, че подготовката по време на пандемия е била най-голямото предизвикателство. „Разчитах за на консултации, които да взимам преди изпитите. Съответно с коронавирус мерките нямаше как да ходя. Хвърлих се да чета 30 произведения, после минах на сбити преразкази и така скалъпих”, обясни още изпълнителят.

Според експертите обаче е възможно именно извънредното положение да е причина за по-високите оценки тази година. „Че е била по-целенасочена подготовката, че са били вкъщи и усилено са се готвили. Може да има и такава връзка”, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Членуването и пунктуацията се оказаха най-трудни за зрелостниците. Голяма част от зрелостниците са изпитали и трудности да разпознаят от коя творба е изкараният цитат. Макар и да са по-малко от миналата година все още има и ученици, които на последния въпрос вместо съчинение просто преписват творбата. „ Има и зрелостници, които нито преписват, нито пишат интерпретативно съчинение, нито есе. Просто пишат лични текстове”, каза Евгения Костадинова, експерт в МОН.

Изпълнителят 100 кила обаче е горд, че не се е отказал от финалната и най-важна задача.