От август НЗОК ще плаща за пътеката 1 200 лева

Двойно повече пари за клиничните пътеки за коронавирус от 1 август договориха Българския лекарски съюз и Здравната каса. Двете страни обсъдиха и PCR тестовете като условие за прием в болница.

В момента клиничната пътека за COVID-19 е около 600 лева, което се оказва крайно недостатъчно, особено когато става дума за терапията на пациентите в по-тежко състояние. За да не се стига до това пациентите да влизат в болница срещу PCR за своя сметка, се обмисля да се повишат цените на други клинични пътеки, така че тестването да бъде поето от болницата.

БЛС с предложение: Да се правят PCR тестове за прием в болница

Тестът за коронавирус не е задължителен при хоспитализация. Въпреки това пациенти се оплакват, че са принудени да се тестват за своя сметка, преди да влязат в болница.

„Различните болници имат различна политика. Нормално е да искаме да защитим медицинския персонал”, заяви проф. Николай Габровски от Българския лекарски съюз. 

В търсене на решение на този въпрос, от БЛС и Надзора на Здравната каса започнаха преговори. И двете страни са единодушни, че средства за тестовете могат да се осигурят чрез увеличение на цените на клиничните пътеки.

„Може би най-добрият механизъм е да се промени цената на клиничната пътека, така че да осигури повишения разход за защитни средства и тестване”, каза още проф. Габровски.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Всеки пациент да се тества за COVID-19, но за сметка на държавата

Обещанието е, че тестовете за коронавирус няма да се плащат от пациентите.

„Не би следвало да има повече такива казуси”, категорична е Жени Начева - председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Темата беше обсъдена и в Министерския съвет между премиера, здравния министър и Националния щаб. Засилва се и  готовността на болниците. Клиничната пътека за COVID-19 вече ще бъде 1 200 лева, а повече средства ще има и за останалите инфекциозни заболявания.

„Екипите на инфекциозните клиники са много натоварени и по тази причина предложението е за увеличение не само на пътеката за COVID-19”, посочи още Жени Начева.

Преговорите за по-високите цени на клиничните пътеки ще продължат през следващата седмица. Корекциите ще бъдат заложени в анекс към Националния рамков договор за 2020 година.

Междувременно стана ясно, че ще се повиши цената на клиничната пътека за раждане, но на естествено. Знаете, през последните години  рязко се увеличи броя на цезаровите сечения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК