Той коментира и случая с починалия медик от Спешна помощ

Страни като България, Словения и Хърватия успяха да запазят живота и здравето на хората. Това каза в студиото на „Здравей, България” проф. Иво Петров - член на Експертния съвет по кардиология към здравното министерство. 

60% от присъствалите на бал във Велико Търново са с COVID-19

Големия брой заразени в страната той коментира така: „Не можем да останем Оазис. Ние сме част от Европа и от света. Дори да се бяхме затворили напълно, след отварянето отново щяхме да получим хората, които са позитивни с COVID-19”.

63 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас

Според него здравната система у нас е достатъчно подготвена за условията на лечение. Заразата обаче изостряла проблема с недостига на медиците. „Имаме намаление на броя на специалисти в определени региони, на които държавата трябва да обърне повече внимание от гледна точка на здравеопазване. Северозападът е един от най-бедните региони в Европа и е нормално колегите да отиват някъде другаде”, каза още професорът. 

Проф. Балтов: Има пик на заразени с коронавирус млади хора

Петров коментира случая с починалия медик от Спешна помощ, за когото сe твърди, че му е отказана помощ от негови колеги. „Според мен е абсурдно. Лекар никога не може да откаже помощ на човек в нужда, независимо дали е лекар или не”, категоричен беше той. 

Професорът разказа история за своя колежка, която е била с COVID-19. Това че е спазвала всички предпазни мерки е повлияло за това да няма нито един заразен пациент или неин колега, въпреки че е била на 24-часово дежурство. „Това показва, че когато е спазен пълният комплекс от мерки, конкретния колега не се смята за контактен в работата си с позитивни пациенти”, уточни още проф. Петров. 

Повече гледайте във видеото. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.