И как ще се справи градът със заразата?

Премиерът и здравният министър дадоха правомощия на областните управители да въвеждат и допълнителни ограничения срещу COVID-19, ако това се налага. На много места те вече го направиха. Едно от тях е Пловдив, където през последните дни имаше бум на носители на коронавирус.

Една от допълнителните противоепидемични мерки, които местната власт въвежда касае концертите, спектаклите и кината на открито, включително и културните събития на Античния театър. Вместо на 50% местата в тях ще бъдат заети на 30%, за да се избегне стурпването на хора.

Заради усложнената ситуация и препълването на Инфекциозната клиника в борбата с коронавируса от днес се включи и още една болница.

ДРАСТИЧЕН СКОК: 240 са новите случаи на коронавирус

Болница „Света Каридад“ разполага с близо 40 легла и интензивен сектор. Там вече са организирали работата, така че да могат да приемат пациенти с COVID-19.

 

 

Красимир Краев е един от лекарите, които от днес ще се разделят със семействата си, за да поемат в продължение на месец пациентите с коронавирус. Въпреки че има опит от март, когато беше първият пик на заболяването, признава, че рискът е огромен. „Работата е тежка. Не знам с какво бих могъл да я сравня. Риск от заразяване. Работим в среда, която е наситена от вируси. Рискове особено при тежкоболните, във връзка с интубации, манипулации, навсякъде има пръски”, разказа той.

Четири екипа от лекари, медицински сестри и анестезиолози е подготвила болницата. Разполага и със 7 респиратора. Надеждата на лекарите е този път да няма пациенти с тежки усложнения. „Най-тежко е за хората с придружаващи заболявания, защото тогава става неимоверно трудна, за да могат тези хора да излязат и да живеят нормално”, уточни д-р Краев.

След запълването на леглата и в тази болница, идва ред на още две частни. „Най-големият дефицит е в персонала, не толкова в респираторната техника”, коментира областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Тя призова болниците, които не са включени активно в битката с коронавируса, да командироват свои екипи от анестезиолог и две сестри в здравните заведения на първа линия.

 

 

Междувременно стана ясно, че вече са седем положителните проби в „Локопотив”  (Пловдив). Това обявиха от клуба на официалния си сайт. Петима от заразените са футболисти, а другите двама са от спортно-техническия състав. Положителни проби са дали и още седем фенове, които са били на мача за Купата в столицата.

„Затова нека да бъдем по-внимателни. Няма нужда от прегръдки, от целувки. Аз разбирам колко се радват на победата. Нека да се радват. Така е добре, но това довежда до пълни болници”, каза проф. Марияна Стойчева от „Клиника по инфекциозни болести“-Пловдив.

С решение на областния управител на Пловдив от утре се ограничава капацитетът на всички публични събития на открито и закрито, но няма да се намали капацитетът на зрителите за започващия утре вечер фестивал „Opera open“ на Античния театър.

„Самият характер на представлението позволява много голяма социална дистанция. Билетите вече са разпродадени и аз не виждам риск, тъй като самото представление е на открито”, каза Калин Калинов - председател на Общински оперативен щаб - Пловдив

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК