Предавателят „Шилото” е изведен от употреба

Днес първият мощен радиопредавател у нас излъчва последния си сигнал. Легендарната 215-метрова антена край Вакарел се ползва от радиолюбители, които осъществяват връзки с всички краища на планетата.

Днес и утре от Вакарел ще бъде излъчен последният радиосигнал

Емблематичният предавател е известен като „Шилото” заради своя ромбоиден, заострен силует. В Европа днес има само три подобни антени. Тази край Вакарел е построена през 40-те години на миналия век от немския гигант "Telefunken".

„Висока е 215 метра. Излъчваше се Националното радио от него и парламентарният канал на дълги вълни”, каза Стефан Александров.

След дълга служба предавателят на 130-тонната конструкция е изведен от употреба в началото на 2015 година. „За съжаление, цяла Европа и България прекратиха излъчване на средни и дълги вълни”, добави Александров.

Тези дни антената-ветеран се ползва за последно от българските радиолюбители, които участват във важно световно състезание. Опитен словенец - участник, установи контакт с колега от Хърватия. И то не какъв, а с дете, което прави първите си стъпки в това интересно хоби.

Китай построи гигантска антена с размерите на Ню Йорк

Всеки ветеран в това занимание се радва, когато чуе детски глас. Оказва се, че въпреки смартфоните и компютрите, все още има младежи, които се увличат в радиопредаването.

До края на почивните дни всеки би могъл да надникне в историческия комплекс край Вакарел по време на Дните на отворените врати там.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУКза да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.