Рано сутринта започна разчистване на аутобана

Остава тежко състоянието на 2-годишното дете, което подстрада в катастрофата на магистрала "Тракия". То е в медикаментозна кома и е интубирано. При инцидента починаха петима души, а шестима бяха ранени. От пострадалите четирима са в болница. Сред починалите е и шофьорът на турския тир. Тялото му е намерено рано тази сутрин под една от смачканите коли. Самоличността на всички загинали все още не е ясна. По информация на NOVA сред тях има и семейство, което се е прибирало от морето. 

Магистралата в посока София за момента е затворена. Движението се извършва само в активната лента. Изпреварващата ще остане затворена до късния следобед. Дотогава старата мантинела трябва да бъде сменена с нова, отговаряща на всички съвременни изисквания.

След инцидента Европейският център за транспортни политики поиска инспекция на критичните отсечки на аутобана. Според пътни експерти причината за катастрофата е старата, корозирала мантинела, монтирана преди 15 години.

„Моята предварителна информация е, че става въпрос за уморен шофьор. Той вероятно е заспал. Старата мантинела няма как да е причина за катастрофата. Ударът е бил ужасно силен”, каза в ефира на „Здравей, България” Илия Златев, директор на Областно пътно управление - Стара Загора.

„Тирът е превозвал дамска козметика от Амстердам за Турция. Шофьорът е около 50-годишен мъж и е карал сам”, каза представител на турската фирма.

След като стоката беше пренатоварена, малко след 08.00 ч. тази сутрин обърнатият тир беше изтеглен от мястото на катастрофата.

Инцидентът стана малко след 17.00 ч. в неделя, когато магистралата е задръстена от прибиращи се от морето. В района на Оризово турски тир внезапно напуска платното. Навлиза в насрещното движение и премазва пет автомобила. Камионът се обръща и избухва в пламъци.

„Пътувах в обратна посока и видях какво се случи. Пожарът се разрастна много бързо и не успяхме да го потушим. Имаше пострадали хора. Две момичета бяха окървавени. Оказаха им първа помощ”, разказа свидетелят на тежкия инцидент Петър Радев.

Наложило се е смачканите до неузнаваемост автомобили да бъдат разрязани, за да бъдат извадени ранените.

Тир помете няколко коли на „Тракия”, шестима загинаха (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.