От „Да, България" обвиняват властта в полицейско насилие и поискаха оставката на вътрешния министър

Протестиращи се събраха днес пред МВР. От „Да, България" обвиняват властта в полицейско насилие и поискаха оставката на вътрешния министър.

Протестът започна малко след 18 часа и продължи около час. След това демонстрантите се присъединиха към останалите протестиращи пред Министерския съвет. До протеста се стигна след като по-рано днес лидерите на "Демократична България" направиха изявление, в което официално поискаха оставката на вътрешния министър Младен Маринов. Причините според тях са последните сигнали за полицейско насилие, както и напрежението, до което се стигна на "Росенец".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В „Пирогов” остава 29-годишният наш колега Димитър Педев, който е със сериозни наранявания и е обвинен в хулиганство. Майката на Димитър  - Юлия Педева, нямала връзка с него в продължение на два дни. „Изживях два много тежки дни, опитвайки се да го открия по телефона“, разказва тя.

Намира го в „Пирогов”, след като разбира, че има двама задържани след петъчните протести там.

„Гледката, която заварих, беше непосилна за всяка майка. Видях детето си толкова безпомощно, пребито. Единствените думи, които разменихме бяха, че не помни. Не помни, че е бил на протест“, казва Падева.

Димитър е бил арестуван за хулиганство на Орлов мост. „За изключително грубо и непристойно поведение от негова страна спрямо полицейските служители. Обиждал ги е. Отправяно му е няколко пъти разпореждане да преустанови своите действия“, заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Педев отказал медицинска помощ, но въпреки това полицаи го пратили в „Пирогов”, казват още от МВР. Упражнено ли е срещу него полицейско насилие – тепърва ще се установява. По разпореждане на началника на СДВР започва и проверка.

ПЕТИ ДЕН ПРОТЕСТИ: Продължават шествията в центъра на София

Отношение по темата взе и лидерът на „Да, България" Христо Иванов. "Зверският побой над протестиращи, който е абсолютно самоцелен и излишен, както и заради реакциите след това на министерството - мисля, че това са напълно достатъчни основания да искаме този министър да бъде моментално изринат", каза той.

Педев е с повдигнато обвинение за хулиганство и освободен, но засега остава в „Пирогов”.

„Днес наблюдаващият прокурор прецени, че няма да внася искане за задържане под стража и определи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1 000 лева“, каза адвокатът Христо Ботев.

 

 

От СДВР обясниха, че няма да допуснат провокации към униформените.

„Когато замеряш полицаите, не замеряш нито един политик, а замеряш полицаите и целиш да се предизвика някаква ситуация на насилие. Полицията е деполитизирана“, каза Антон Златанов – зам.-директор на СДВР.

Нова Броудкастинг Груп, чийто служител е Педев, излезе с позиция. Чрез нея се апелира към справедливо и бързо решаване на казуса.

Ръководството и целият екип на NOVA не толерират каквито и да е било форми на насилие от и срещу граждани, се казва още в позицията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.