Прокуратурата е образувала преписка по разследване на Васил Иванов, излъчено в "Неделята на NOVA"

Върховната административна прокуратура възлага на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да провери дали в страната се внасят, продават и използват неразрешени препарати за растителна защита.

РАЗСЛЕДВАНЕ НA NOVA: Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни (ВИДЕО)

Във ВАП е образувана преписка по разследването на Васил Иванов, излъчено в "Неделята на NOVA", в което се съдържат данни, за това че земеделски производители използват забранени препарати.

"ВАП назначава спешна проверка, която трябва да установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на неразрешени или негодни продукти за растителна защита, както и на продукти за растителна защита от лица, които не притежават разрешение за пускане на пазара и употреба. Обхватът на проверката трябва да установи земеделските производители използват ли препарати за растителна защита, които не са разрешени или съдържат такива съставки. Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад.

Стотици килограми мъртва риба изплува по бреговете на Янтра (ВИДЕО)

В случай, се разкрият и други обстоятелства от значение за правилното изясняване на поставените въпроси, същите да следва да бъдат описани в обобщаващия акт. В него трябва да бъдат вписани още направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки. Докладът от проверката следва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок", съобщават от прокуратурата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.