Главният стилист на NOVA дава специални съвети за това как да поддържаме визията си безуперечна

Успешният модел, главен стилист на NOVA и майка на две прекрасни деца Теди Велинова разказва за личния си стил, сблъсъка с предразсъдъците и трудностите на една съвременна майка и жена в интервю за edna.bg.

Няма как да не започнем с въпроси относно работата и стила ти. С какво опита ти като модел ти помага като стилист?

Аз съм голяма късметлийка, защото повече от 20 години съм имала възможността да наблюдавам как работят всички добри дизайнери и стилисти в страната ни, както и в Италия, Турция, Гърция. Гледала съм и съм се учила, защото е истина, че човек се ражда с чувство за стил и красота, но това е само основата, която трябва да се надгражда, разработва, култивира. Благодарение на това, че съм работила като модел, разбрах точно каква е ролята на стилиста, какви са неговите отговорности и задължения. Най-важното е, че се научих как да творя и да повярвам в това, че мога да бъда един от хората зад красивия кадър.

Имаш ли си собствени правила, които спазваш при избора на дрехи за други хора?

Всеки изгражда собствени правила, когато работи. Разбира се, спазвам основните, но имам и свои. Винаги се старая да открия златната среда между своето виждане и това на човека, когото обличам. Трябва да се прави разлика и с кого точно работиш, ако е модел ситуацията се различава коренно от това да обличаш телевизионна звезда, личности от шоубизнеса или от музикалната сцена. Моделите общо взето нямат право да изказват мнение, те са научени да изпълняват всичко без претенции, докато при всички останали го има момента с убеждаването, че това, което съм подготвила като стил, е най-подходящо за тях. Това коства много усилия.

Чували сме модни съвети като "ако визията ти изглежда претрупана, махни последния аксесоар, който си добавила". Би ли споделила с читателките ни твоите лични златни правила, които спазваш винаги?

Да си призная честно, не съм чувала този израз... Аз съм любител на аксесоарите и ако стилистът е умен и креативен, ще знае, че именно аксесоарите са този детайл, който дава крайния облик и резултат. Винаги съм съветвала хората, когато са ме питали как да организират най-функционално своя гардероб, да наблягат на аксесоарите, защото може да имаш една черна рокля или костюм, но комбинирани с различни обувки, чанти, колани, бижута, шалове или шапки, на никого няма да направи впечатление, че дрехата е една и съща!

Кои са най-стилните личности за теб, от които винаги можеш да почерпиш вдъхновение за работата си?

Не искам да се ангажирам с имена, но от всеки образ или личност, които са ми направили впечатление със стила си, съм харесала по някоя емблематична комбинация, която прилагам, ако разбира се е подходяща за човека, когото обличам, защото не всичко стои на всеки...

От толкова много задачи, които трябва да вършат, жените често могат да пренебрегват себе си и своя външен вид. Какво според теб е важно да не забравят в подбора си на визия?

Знам, че ежедневието на всички е изключително забързано и натоварено, но за мен това не е извинение. Добрата визия, прилежният вид, направената прическа, маникюр, грим - това е уважение към самия себе си, после към околните. И аз имам две деца, ходя на работа, готвя, гладя, чистя, но не се появявам в неугледен вид. Когато човек има желание, винаги ще намери половин час, за да изглежда добре.

Безспорно е, че ти си много красива и слънчева жена. Всички знаем, че в днешно време има множество предразсъдъци по отношение на красивите жени. Тежала ли ти е някога красотата и смяташ ли, че понякога може да се превърне в пречка или недостатък?

Сблъсквала съм се с тези предразсъдъци, но не мисля да се оправдавам или да се боря с тях. Всеки има право на мнение. Аз знам какво представлявам, какви са ми способностите, откъде съм тръгнала и какво съм постигнала, с колко труд, упорство, постоянство, сила на духа, непримиримост и талант. А и да си призная честно, познавам повече красиви и умни жени, отколкото не дотам добре изглеждащи и с доста ниски интелектуални заложби и възможности.

Освен красива и успяла жена, ти си и майка. Майчинството определено е най-важната роля в живота на една жена. Децата променят живота ни и начина, по който гледаме на света. Разкажи ни на какво те научиха двете ти прекрасни деца? Какво промени майчинството у теб? Имаше ли нещо неподозирано, което научи за себе си, когато стана майка?

Децата ме научиха какво значи безпрекословна любов! Научиха ме, че дори и да се чувстваш изгубен, трябва да продължиш заради тях, защото ти си техният свят. Научиха ме да съм още по-отговорна и организирана. За съжаление не успях да стана по-търпелива покрай тях, но се опитвам.

След раждането много жени минават през редица трудности, свързани с личната самооценка. Колко време мина след раждането, преди да облечеш отново любимата си прилепнала рокля и да се почувстваш отново привлекателна и самоуверена жена?

Не искам да съм лоша, но всичко това с връщането на предишния ми вид не отне много време - месец, може би два... и това е благодарение на упоритостта ми и тренинга, който имам от манекенските ми години. А и аз не се промених чак толкова много по време на бременностите си. Не смятам, че това е повод да се отпускаш и да си позволяваш безразборно хранене.

В момента си в отлична форма и често споделяш видеа от твоите тренировки в социалните мрежи. Кой е най-големият враг на волята за една млада спортуваща майка и как ти успя да се пребориш с него?

При мен най-големият враг се оказа липсата на време, за да мога да тренирам пълноценно всеки ден. А откакто започнах и работата си в NOVA... и малкото свободно време се изпари. Но когато човек има желание, има и начин. Не съм имала никога проблеми с ранното ставане, затова сега ставам преди децата да се събудят и тренирам в промеждутъка от 6 без 15 до 6.30 - тъкмо навреме, за да погледна как изглеждат водещите на "Здравей, България"!

И няма как да не попитаме как се справяш със ситуацията, в която се намираме от няколко месеца насам? Светът се промени за броени дни, наложи ни се да променяме коренно начина си на живот. Как ти се отрази изолацията?

Не мога да кажа, че съм от най-социалните хора, по-скоро съм затворен тип, който обича да си стои у дома. Разбира се, 3 месеца съвсем сама с двете деца без никаква помощ от никого, беше предизвикателство, както и онлайн обучението на сина ми, но човек свиква с всичко и тази обстановка ще премине, ще дойде нещо друго. Важното е духът на надеждата да не ни напуска, всичко ще е наред!