Около 17 часа се очаква да бъде поставено началото и на този срещу правителство и главният прокурор

Започна протестът на БОЕЦ пред Президентството.

Около 17 часа се очаква да бъде поставено началото и на този срещу правителство и главният прокурор. Той ще се проведе за осми пореден ден.

Вчера демонстрацията мина мирно, с опит за провокация към 22 часа. Според полицията напрежението се предизвиква от организирана група.

Двама младежи – на 15 и 16 години, са задържани в седмия ден на протести. От тях са иззети два ножа и пиротехника. По данни на ръководството на СДВР и снощи провокатори са се подготвяли за щурм. „Около 22 часа определена група млади хора, която беше застанала на площада пред народното събрание, застана с черни маски и да правят подготовка отново да бъде атакувано народното събрание”, обясни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

До ескалация на напрежението не се стигна. „Изключително приятно впечатление ми направиха протестиращите, когато се отдръпнаха от тази група провокатори. И те сами напуснаха този протест”, допълни Хаджиев.

Ранените полицаи от началото на протестите са 9. „В длъжностната им характеристика не е записано, че трябва да бъде бит, плют, поругаван, още по-малко физически да се саморазправят с него”, коментира директорът на столичната полиция.

Според него има доказателства за групи, които се опитват да опорочат протестите. Продължават и проверките за полицейски произвол по време на протестите. Срокът им е 30 дни. „Ако се докаже, че има виновно поведение от страна на служителите ще бъде поискана и потърсена дисциплинарна отговорност. Не е изключено тези проверки да приключат по рано предвид обществения интерес”, гарантира комисар Хаджиев.

Директорът на СДВР напомни, че са полицаите са настроени миролюбиво към протестиращите и им е забранена всякаква употреба на физическа сила.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си