Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово

България отбелязва днес 183 години от рождението на Васил Левски. Тържества се провеждат на няколко места в страната.  Президентът Румен Радев ще бъде в град Левски, а в родния град на Апостола – Карлово, председателят на парламента Цвета Караянчева ще приеме тържествена заря- проверка.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В храма „Свети Николай“ беше отслужена литургия, след която присъстващите поднесоха венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева.

В Националния музей „Васил Левски” през деня дойдоха десетки посетители, които се запознаха с делото на Апостола. През деня част от тях присъстваха на представянето на три книги с нови данни за живота му.

На централния площад, който носи името на Васил Левски, бяха посрещнати всички 150 участници в Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. Разделени в 7 лъча доброволци минаха по стъпките на Васил Левски в Стара планина и Средна гора и пристигнаха в Карлово, за да почетат рождената му дата.

 

Най-малкият участник тази година е 4-годишният Владимир. Млади момичета и момчета участваха в карловския лъч, воден от родственика на Левски  - Васил Чардаклиев.  В Карлово бяха дошли и родолюбци от Червен бряг.

В рамките на литературен салон в двора на къщата-музей на Васил Левски бяха представени книги с нови данни за Апостола.

 „Надяваме се, че тези документи, с най-ранните от тях, които са още от месец септември, преди извършването на Арабаконашкия обир, ни показват, че турската власт разполагат с не малко информация за самия Васил Левски.”, обясни директорът на Национален музей „Васил Левски” Рада Чаушева.

 

 

В 20.30 часа от там беше изнесено знамето на Карловския революционен комитет, а точно в 21 часа е кулминацията на празника по повод рождението на Апостола – тържествена заря-проверка.

Единственият град в България с името на Апостола на свободата отбелязва своя празник. Тържествата са посветени на 183 години от рождението на Васил Левски и 75 години от обявяването на селището Левски за град.

Програмата започна от 10.30 ч. с тържествено издигане знамето на Община Левски и обявяване на почетните граждани на откритата сцена в центъра на града. На същата сцена от 20.00 ч. започна празничният поздрав от художествени състави при читалище "Георги Парцалев 1901" - Левски. От 20.45 ч. започва тържествената заря-проверка с участието на курсанти от НВУ "Васил Левски".

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.