Според нея изходът от ситуацията не е служебен кабинет

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева направи голяма обиколка из Южна България в събота. По актуалните вътрешно-политически теми и антиправителствени протести тя първо говори в пазарджишкото село Виноградец, след това и в Перущица, а после и от Първомай. Караянчева беше още и в село Белащица

Според Цвета Караянчева президентът вече има готов служебен кабинет и го определи като най-големия разединител на нацията.

"Румен Радев отдавна не е моят президент. Вместо да насърчава мирът и единството, той целенасочено години наред разделя обществото. Вика „мафия“, но не посочва конкретни лица. Държавният глава разполага с информация от службите. Нека да предостави на съдебните органи данни в такъв случай. Опасявам се, че президентът само говори. Аз лично не се сещам с кое негово действие в интерес на народа ще го запомня. Защо когато прожекторите осветят президентството има проблем, а когато осветят управляващите – няма проблем", попита Караячнева в Първомай.

„Не можеш да си политик, а да се страхуваш да излезеш сред хората. Да чуеш тяхната критика. С изненада научих, че по време на вчерашните си визити при вида на протестиращи президентът Радев се отказал от намерението си да рецитира пред медиите критични слова, а дори си е тръгнал преждевременно за среща с американския посланик – каквато в крайна сметка не е имало. Ние не се страхуваме от недоволството на хората, защото то може да ти посочи къде бъркаш и да ти даде шанс да станеш по-добър. Политика не се прави само на жълтите павета“, обясни председателят на парламента.

„Категорично мога да заявя, че ще чуем всички справедливи искания на хората. Това обаче не важни за платените провокатори и за неуспелите политически фигури, които яхват протестите за лична изгода. Чуваме призивите за оставка. Но по данни на социологическите агенции ГЕРБ продължава убедително да е първа политическа сила. Отново ще спечелим и ще съставим кабинет, но ще сме загубили страшно ценно време, тъй като сме в криза и се изискват действия всеки ден“, каза Караянчева.

„Макар и вече Радев да е готов със състава на нов служебен кабинет - не е моментът да се откажем. Тръпки ме побиват, като се сетя за миналия служебен кабинет или за правителството на Орешарски. Затова сега ще заложим на диалога като инструмент за потушаване на напрежението“, съобщи тя.

"Може би другата седмица ще има промени в кабинета. Но, каквото и да се случи, за мен изходът не е служебен кабинет. Темата корупция е винаги на дневен ред, ние никога не сме бягали от нея, премиерът при всяко съмнение веднага взема мерки, за разлика от други политически сили и институции. Онези хора, които гласуваха против закона, и президентът, който върна закона, наложи вето, не може да бъдат най-големите борци срещу корупцията", коментира Караянчева по адрес на БСП.

"На този етап е важно да има стабилно управление, парламентът да работи. Ако има служебен кабинет, няма да има как да се приемат закони за COVID-19. Ще бъде много сложно и без приет бюджет", констатира Караянчева, като добави, че това ще стане на фона на икономическа криза.

 

 


"Вотът няма да мине разбира, но това е добра възможност за нас, защото от БСП се представят като съорганизатори на протеста", добави Караянчева. Тя поздрави протестиращите хора, че са се разграничили от политически партии и от хора, които "се опитаха да ги яхнат, да ги направляват, да ги купуват, едва ли не".

По думите й, гражданите са били използвани от политици, забравени във времето, които сега по този начин "искат да се реанимират". "Това е граждански, спонтанен протест и ние трябва да го чуем", смята председателят на парламента. Караянчева подчерта, че част от исканията на протестиращите са осъществими, а винаги правителството и премиерът чуват какво искат хората и реагират.

"Така че, няма никакъв проблем от разговори с хората. Ние сме готови да разговаряме. Никога високомерието не е било наша отличителна черта. По-важно е обаче какво става след оставка на правителството", обобщи Цвета Караянчева. Според нея избори до дупка изтощават системата и бюджета, защото само един вот струва от порядъка на 190-200 милиона лева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.