Коментар на новия зам.-главен прокурор на България Даниела Машева

„Фокусирането върху прокуратурата е продиктувано от изнесената информация за обвързаности на определени лица и политически представители с обвиняеми такива. Това са хора с голям финансов ресурс и големи икономически интереси. Това представлява атака и нападение срещу дейността на институцията. Имам предвид случая с Васил Божков. Той оказва натиск чрез манипулацията на големи обществени групи, а вероятно и политици”. Това заяви в студиото на NOVA зам.-главният прокурор Даниела Машева.

„Това се разбра и от определени разговори, които Божков е водил с политици и журналисти“, каза Машева. Тя добави, че в момента държавното обвинение работи в ситуация на едно политическо напрежение покрай уличните протести.

„Наблюдават се притеснения от страна на голяма част от прокурорите и следователите в страната. За това имаше реакция-призив към институциите да се спазва диалогът и да не се отправят неоснователни нападки към прокуратурата. Всичко това при положение, че тя съвсем законосъобразно осъществява конституционно установените си функции”.

Машева допълни, че процесуалното действие на прокуратурата в президентството е с предварително разрешение от страна на компетентния съд.

„Прокуратурата по никакъв начин не цели да атакува президентската институция. Тя осъществява действия по разследване и събиране на доказателства по определено наказателно производство. Към наказателна отговорност са привлечени съответни служители, които работят в администрацията на президентството. Идея за показност не е имало”, каза Машева.

Зам.-главният прокурор поясни, че лицата присъствали на тези действия са 9 или 10, като те са били абсолютно необходимите за разследването. "Прокуратурата не е извикала медиите в президенството, а те просто са проявили интерес към тези процесуално следствение действия - претърсване и изземване в сградата на президентската институция, но тази сграда не се ползва с имунитет. Също така и лицата към които е осъществено това процесуално производство не се ползват с имунинтет“, обясни тя.

Машева коментира и исканията за оставка на главният прокурор Иван Гешев.

„Не е нужно главният прокурор да подава оставка, защото към настоящия момент той изпълнява задълженията си по закон. Няма никакво основание за подаването й. Тя е личен акт”, добави Машева.

Искането на оставката и предложенията за предсрочно прекратяване на мандата му били само и единствено в компетенцията на Висшия съдебен съвет.

„Прави се опит нашата институция да бъде политизирана. Отправят се съвсем недопустими и неоснователни нападки относно дейността на прокуратурата. Преди седмица Прокурорската колегия призова, ако някой има конкретни сигнали за нарушения да сигнализира компетентните органи и административни ръководители", завърши Машева.

Цялото интервю гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.