Те ще решат как ще продължи управлението

След вота на недоверие основният въпрос е кога и дали ще има ревизия на Кабинета „Борисов 3”. Заявката беше дадена лично от премиера, но към момента оставките са замразени.

Управляващите се събират в четвъртък на извънреден коалиционен съвет, за да търсят изход от кризата.

Минути след гласуването вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че промени в управлението ще има, но какви - ще стане ясно след съвета.

„Никой от нас не иска и не мечтае всичко да бъде както е било преди 2 седмици. Не е достатъчно да сме по-добри от другите, ние трябва да сме толкова добри, колкото искат хората”, обясни Дончев.

Съдбата на трите поискани министерски оставки остава неясна. Днес управляващите отново заговориха за реформа, но не кадрова. Голямата задача в оставащите месеци от мандата било въвеждането на машините за следващия вот, които са задължителни по закон.

Кабинетът „Борисов” 3 оцеля след петия вот на недоверие (ВИДЕО)

„В изборния кодекс само дефинитивно е записано, че трябва да има машинно гласуване, без детайли – какви машини и кой ги осигурява” каза още вицепремиерът. Нужни били между 6 и 7 месеца.

„Смисълът не е само да спечелиш вот на недоверие, хората да се приберат, политиците да се успокоят”, коментира военният министър Красимир Каракачанов.  

„Няма сериозна причина за такива протести към този момент. По скоро те са израз на лични отношения”, каза председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Дончев: Правителството остава на власт, защото трябва да свърши още много работа

На този фон за пореден ден министрите заявиха готовност да освободят местата си, но и поставиха отлични оценки на работата си. „Няма мафия, може да има грешки, може да има неща които трябва да се поправят. Това без съмнение е необходимо. Ще бъдат чути гласовете и ще има промени, но нека всички заедно да си поставим цели”, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„Спокоен съм, защото няма нищо по-нормално от това правителството да си изкара мандата”, коментира здравният министър Кирил Ананиев.  

„Смятам, че в тези години установихме много висок стандарт на управление. Такъв, какъвто не е имало в предходните години”, заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов.  

А опозицията призова протестите да продължат. „Нашата позиция е категорична и ясна - изчерпано управление, делегитимиран парламент. Продължаваме да подкрепяме протестите, да настояваме за оставката на правителството”, каза лидерът на “БСП за България” Корнелия Нинова.

Решението по-какъв път ще тръгне правителството, трябва да стане ясно до края на седмицата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.