Няма да се пропускат и в двете посоки пътуващи

От 00.00 ч. тази нощ Гърция спря целия трафик на автомобили и хора през граничния пункт "Илинден" до 4 август.

Граничния пункт "Илинден" рязко опустя тази сутрин. Само един тежкотоварен камион се озова на границата, но шофьорът, не разбрал за новото гръцко ограничение, трябваше да се върне обратно. В региона са категорични, че затварянето на границата ще има мигновен отрицателен ефект върху живота в селата и близките градове.

Част от хората обмислят да влязат в Гърция през Кулата и да останат в  южната ни съседка, докато свърши земеделския сезон, защото така ще избегнат ежедневните пътувания.

Няма да се пропускат и в двете посоки пътуващи, независимо от тяхното гражданство, както и всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили.

„Пътят е празен и мисля, че хората се примириха със ситуацията заради кризата. Бизнесът обаче ще пострада много тежко. Не е тайна, че след един месец започва сезонната работа в Гърция. Хората от нашия регион участват дейно в тези мероприятия и изкарват прехраната си. Всички те са много притеснени към този момент”, заяви кметът на село Садово Георги Парасков.

 

 

Той допълни, че ако границата бъде отворена след 4 август, проблемите няма да са големи.

Изцяло затворен за движение е и пункта Капитан Петко Войвода - Орменион. През Маказа могат да минават само автомобилите до 3 тона и половина, както и тези, които пътуват по уважителни причини. 

Така единственият път за българите до южната ни съседка остава "Кулата - Промахон". Припомняме, че влизането в Гърция на туристи е възможно само с отрицателен резултат на PCR тест за коронавирус, направен максимум 72 часа преди пътуването.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.