Инвестициите ще бъдат в размер на не по-малко от 608 милиона евро за срок от 35 години

Подписаха договора за концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване София” – публична държавна собственост. Това стана в присъствието на премиера Бойко Борисов.

„Днешното подписване е показателно за това, че нашите европейски партньори са добре дошли в България”, заяви Борисов.

Снимка: Правителствена пресслужба 

Процедурата за концесионер бе спечелена от консорциум „Соф Кънект”, с летищен оператор „Мюнхен”, в който участват немски, френски и австрийски компании, припомнят от правителствената пресслужба. „С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред. Надявам се, че летище София ще продължи да работи като едно от най-добрите в региона”, каза още премиерът.

Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 милиона евро за срока на концесията – 35 години. Те ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на нивото на обслужване на Летище София, осигуряване на надеждност, достъпност, поддръжка, безопасност, сигурност, здраве и околна среда.

Снимка: Правителствена пресслужба 

„Подписването на концесионния договор за летище София е показател за устойчивото развитие на България”, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

„С такива европейски партньори съм убеден, че България ще върви напред”, допълни министърът.

 „Привличането на първокласни чуждестранни инвеститори е съществен елемент от политиката на правителството”, категоричен бе министър Желязков. „Развитието на публично-частните партньорства намери своята удовлетворителна реализация след немалко години на политическа аргументация, а защо не и на политическа конфронтация по този изключително важен въпрос”, каза той.

„Доказахме, че България е атрактивна страна, която може да привлича първокласни инвеститори с подписването на договора за концесия на летище София. За нас е важно летище София не просто да бъде един актив, в който да се инвестира, а да е врата на България към Европа и света”, изтъкна министърът.

„Концесионната процедура е началото, а не краят на дългия път, който предстои оттук нататък. Вярваме, че летище София наистина в лицето на „Соф кънект” ще намери най-доброто, което е възможно в настоящия момент. Уменията на мениджърите ще убедят българското общество, че публично-частното партньорство е добрият начин за реализиране на големи инфраструктурни проекти“, заяви транспортният министър. Той изрази увереност, че пътуващите и всички, които използват услугите на летище София ще забележат голямата разлика и ще бъдат удовлетворени независимо от предизвикателствата, които предстоят.

„Летище София ще бъде по-иновативно и с по-голям шанс за развитие. Вярваме, че ще помогнем с инвестицията за развитието на по-добрата икономика в България“, заяви представителят на консорциума Тиери До.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.