Полицай пострада при щурм на сградата на Министерския съвет с пъдпъдъчи яйца

С блокиране на движението и възлови кръстовища приключи вчерашния 16-ти ден на протести в София и страната.

В столицата полицай пострада при щурм на сградата на Министерския съвет с пъдпъдъчи яйца. Той е уцелен в окото и му е оказана медицинска помощ, съобщиха на брифинг от СДВР.
Оттам допълниха, че към 21 ч. протестиращите са били призовани от ораторите да блокират възлови кръстовища и бяха затворени 11. А блокадата е приключила в 23.30 часа. 

Увеличава се броят на афектираните граждани, които попадат в блокадите. Те декларират нарушение на правата им и са склонни към по-крайни действия. Възникват и саморазправи.
Блокиращите застрашават живота и здравето си, както и тези на водачите, допълниха от столичната полиция. 

Под блокада и възгласи от страна на протестиращите се оказаха председателите на двете най-големи парламентарни групи в Народното събрание, Даниела Дариткова и Корнелия Нинова, на излизане от сградата на БНТ.  Недоволните са блокирали входовете и околните улици с контейнери за смет. Целта на тези мероприятия била да не се допусне излизането от сградата на Дариткова и Нинова. Към полунощ Нинова и Дариткова, по собствена преценка, отказали охраната от страна на полицията и решили да напуснат обществената телевизия една след друга. Тогава станали жертви на силна вербална агресия, както и хвърляне на бутилки и кенчета от бира, което наложи намеса на полицията. Една от двете била блокирана в колата си и впоследствие изведени безопасно, уточниха от СДВР. 



Оттам допълниха, че през вчерашния ден няма задържани. Не е използвана физическа сила от страна на полицаите. Те изградили кордони и на моменти се наложило да изтласкат протестиращи, за да подсигурят лидерите на двете най-големи парламентарни групи.

 

 

По-късно председателката на парламентарната група на ГЕРБ заяви в пост в социалната мрежа: "Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права!".

 

“Не ми се е случило нищо. Както виждате жива и здрава съм. Има различни хора на протеста. Има такива, които ни приемат добре. Има такива, които не искат протестът да се политизира”, заяви Нинова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.