Причината - уволнението на главния редактор на "Индекс"

 Хиляди унгарци излязоха по улиците на Будапеща, за да протестират срещу ограниченията на медийната свобода в Унгария. Повод за недоволството стана уволнението на главния редактор на един от най-популярните новинарски сайтове, „Индекс”.

В отговор на това, повече от 70 души, сред които целият мениджърски екип и почти всички служители от редакционния екип подадоха оставки. Главният редактор Саболч Дул беше уволнен, след като предупреди за риск за независимостта на медията от правителството на Виктор Орбан.

„Не сме тук непременно, защото харесваме „Индекс”. Достигнахме точката, където достъпът до информация е изложен на опасност”, сподели един от протестиращите.

„Протестираме, защото пореден независим новинарски портал стана жертва на Фидес. Не остана почти никаква свободна преса”, каза Андраш Безег, друг от протестиращите. 

„По отношение на свободата на пресата в Унгария постоянно трябва да слушам тези неверни обвинения. И винаги питам: кажете ми един конкретен случай, в който журналист да не може да пише каквото мисли?”, каза Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.