Според нея с искането на оставка на главния прокурор, президентът излиза извън правомощията си

„Възможно е прокурор да разследва главния прокурор. Когато срещу главния прокурор има сигнал, анкета, разследване или други процесуални действия, то неговите функции по чл. 126, ал. 2 не действат. Т.е. той може да бъде разследван от друг прокурор”. Това обясни директорът на Института за държавата и правото към БАН проф. д-р Ирена Илиева вефира на "Здравей, България".

Гешев отчете резултатите от борбата срещу битовата престъпност (ВИДЕО)

„Няма спор, че в самата прокуратура самостоятелността на всеки един прокурор е абсолютно гарантирана. Г-н Гешев спазва стриктно този принцип”, каза още тя.

Според нея с искането на оставка на главния прокурор, президентът излиза извън правомощията си. „Президентът може, в лично качество, като гражданин, да иска оставката на главния прокурор, но в случая той е обвързан от Конституцията и ако няма искане от пленума на Висшия съдебен съвет, той няма как да прекрати неговите правомощия”, посочи още проф. Илиева.

„Това е едно политическо искане”, допълни тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.