При мощната експлозия загинаха най-малко 100 души, над 4 000 са ранени

"И досега нямаме ясен отговор от правителството какво всъщност се случи вчера”. Това каза пред NOVA Рауи Абделсатер, който живее в Бейрут.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ЩЕТИТЕ СЛЕД ЕКСПЛОЗИЯТА

Ливан е в тридневен траур от днес след мощната експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха най-малко 100 души, над 4 000 са ранени, а много хора са в неизвестност. Към това се прибавят големите материални щети и подозренията на гражданите, че немарливост и корупция са предизвикали трагедията.

Засега се смята, че причина за експлозията е избухването на голямо количество амониева селитра. Веществото е било конфискувано от кораб преди години. Било е в склад на пристанището. Според местни медии складът не е отговарял на изискванията за съхранение на амониева селитра, която може да бъде взривоопасна при определени обстоятелства. 

Посланикът на България в Бейрут: Смята се, че са гръмнали цистерни с амониев нитрат (ВИДЕО)

Спасителните екипи още търсят както тела на загинали, така и хора, които може да са оцелели под отломките на срутените сгради. Много жители на Бейрут са в неизвестност. Някои от изчезналите вероятно са станали жертва на взрива. Голям проблем е и оказването на помощ. Четири болници не работят, защото са понесли щети.

 

Източник: Ruptly

Много държави обещаха помощ на Ливан. Екипи от Турция, Франция, Русия и Нидерландия вече пристигнаха или са на път към пострадалия град. Папа Франциск призова християните да се молят за Бейрут. Всички в Ливан също помагат с каквото могат.

„Има призив - нека всеки, който може да помогне с нещо, да го направи. Някои ще дарят кръв, други ще приемат в дома си тези, които загубиха своя. Всеки ще работи с всички сили, за да помогне”, каза още Рауи Абделсатер.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си