Повече няма да се позволи блокирането на кръстовища, категорични са от полицията

12 са задържани при акцията на полицията за премахване на палатковите лагери, обясниха от СДВР на брифинг.

Премахнаха палатковите лагери в цялата страна

"Проведе се специализирана полицейска операция за премахване на предметите от възлови кръстовища в София. Тя започна в 4,30 часа. От началото на протестите говорим, че те са нерегламентирани. Вчера, на база анализ, който правим в СДВР, беше взето решение за възстановяване на обществения ред и на движението по пътищата. За тази цел служители на СДВР са пристъпили към действия към тези три места", обясни директорът на "Охранителна полиция" към СДВР Тони Тодоров.

От полицията са използвали високоговорящи устройства, за да разпоредят на протестиращите да напуснат пътното платно и да приберат всички предмети.  

 

 

Използвана е физическа сила само срещу едно лице, но в рамките на правомощията на полицията. Има задържани 12 лица, осем от тях са в Първо РПУ. Трима от тях пък не са имали документи. Всички задържани ще бъдат освободени, след като им бъдат съставени актове за неподчинение на полицейска заповед.

В СДВР са пристигнали и жалби от недоволни граждани. Една от тях е била с над 400 подписа. Те дебело са подчертали, че им се ограничава правото за свободно придвижване.

Относно буса от "Системата ни убива" Тодоров обясни, че е на наказателен паркинг, а собственикът му ще бъде глобен по надлежния ред.

 

 

От СДВР са категорични, че оттук нататък няма да позволят разполагането на палатки по възлови кръстовища в столицата.

"Ще осигурим правото на всеки гражданин да се придвижва свободно. Няма да позволяваме това повече да се случи", категоричен бе Тодоров.

„Не разбирам защо, ако това, което правим е незаконно, не дойдоха първия ден. Определено ми изглежда като политическо решение, някои е търсил правилен момент да стане сега”, смята Камен Канев.

„Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена Конституцията. Ще се наложи юристите в Министерство на вътрешните работи и онзи титаничен експерт в Министерството на правосъдието да решат кое е от двете е по-важно в България”, посочи Арман Бабикян.

Задържаните бяха отведени в Първо районно управление. Там униформените им съставиха актове. След това бяха освободени. Пред сградата на полицията се събраха недоволни, които изразиха недоволството си от случилото се с протестиращите през нощта.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си