171 новозаразени и 325 излекувани у нас за последните 24 часа

171 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последните 24 часа. Направените през изминалото денонощие PCR тестове са 5108. Това показват данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е както следва: Благоевград - 23; Бургас - 1; Варна - 33; Велико Търново - 3; Габрово - 6; Добрич - 12; Кюстендил - 1; Ловеч - 1; Пазарджик - 8; Перник - 1; Пловдив - 13; Разград - 1; Русе - 6; Силистра - 12; Сливен - 2; Смолян - 6; София област - 1; София град - 31; Стара Загора - 3; Търговище - 1; Хасково - 2; Шумен – 4.  

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО: Маски на публичните събития на открито в Пловдив

Случаите на COVID-19, потвърдени в България, са общо 13893. От тях 4932 са активни. Излекувани са вече 8479 лица, от които 325 са регистрирани през последните 24 часа.

Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 834. От тях 63-ма се намират в интензивни структури.

Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са 769. През изминалото денонощие са регистрирани нови шест случая. Един от тях е установен при лекар, а пет - при медицински сестри.

„Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%. Епидемията се развива според правилата на един такъв процес. При положение че заразените в света надминаха 20 милиона, е ясно, че болестта се разпространява и у нас. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява”. Това каза в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той обясни, че в България има около 140 специалисти по инфекциозни болести. Здравният инспектор разказа и за работата на интензивните отделения у нас.

"Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а и за много други случаи. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други пациенти със спешна нужда от реанимиране", каза доц. Кунчев.

Той добави, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа. 

Здравният инспектор коментира и хората, които все още не вярват в съществуването на вируса и ги покани да им го покаже. "Тези, които не вярват, са много шумни, което създава впечатлението, че са много. А това далеч не е така", каза той.

482 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 11 са новите случаи от последното денонощие. Починали са жена на 75 г. със сърдечно заболяване, мъж на 62 г. със сърдечно заболяване и диабет, мъж на 75 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, жена на 92 г. със сърдечно заболяване, жена на 79 г. със сърдечно заболяване и диабет, мъж на 35 г. с диабет и хронично белодробно заболяване, мъж на 64 г. със сърдечно заболяване, диабет и хронично неврологично заболяване, жена на 72 г. със сърдечно заболяване и диабет, мъж на 62 г. със сърдечно заболяване и диабет, мъж на 52 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване и мъж на 57 г. с диабет.

Макар и все по-често да се разболяват, младите рядко стигат до болница, категорични са в кюстендилското отделение за COVID-19. Оттам обаче уточняват – всичко зависи от това, доколко здрав е пациентът.

„Има и хора на 40, 35, 55 години, които в никакъв случай не са стари. Те също са протичали с тежки усложнения, така че за всеки човек се гледа индивидуално”, заяви д-р Александър Величков - изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев” в Кюстендил.

И допълни: „Млади, стари, всички трябва внимателно да подхождат към тази работа, защото гаранции за никого няма”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.