Той мери температурата на посетителите в сгради и дава маски

Шестима учители от черноморския регион на Турция са разработили робот, който да помогне в борбата срещу COVID-19. Това съобщи БГНЕС.

Преподавателите работят в Научния и арт център „Д-р М. Хилми Гюлер“ в северната част на Орду, който е свързан с образователното министерство. По думите им роботът дава маски и дезинфектанти и контролира автоматичните устройства.

Учени от БАН създадоха робот за дезинфекция на помещения

Специалистите по кодиране, софтуер, дизайн, механика и електричество, го проектирали и го изработили с 3D принтер. Поставен на входа на сграда, той измерва температурата на желаещите да влязат и ако температурата им е твърде висока,  не позволява вратите да се отварят. А на тези, които са с нормална такава, им дава маски.

Робот мери температура и пръска с дезинфектант в Корея (СНИМКА)

Онур Бекюрек, директор по образованието в областта, каза, че прототипът на робота струва 1000 долара. "Вярваме, че това число ще спадне до 700 долара, ако започнем масово производство", каза той и добави, че роботът може да се използва във всички училища и институции в Турция.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.