B тeжĸитe мeceци, ĸoитo идвaт, бизнecът пpoгнoзиpa pъcт нa бeзpaбoтицaтa

73 % от заетите - готови да потърсят нова работа, заради ниска заплата. Това показва проучване на пазара на труда, преди пандемията. 

Според данните - стресът и лошото отношение на началника са другите два водещи фактора за промяна на местоработата. Промениха ли се нагласите на българите след COVID-19?

ЗАРАДИ COVID-19: Икономиката се е свила с 8,2% за първите 6 месеца

Ниска заплата или ново предизвикателство? Този въпрос си задават все повече хора. Според проучването три четвърти от работещите са готови да поемат по нов професионален път в търсене на по-високо възнаграждение.

Пламен Кирков работи като автомонтьор от 8 години в автосервиз в Монтана и споделя, че не би се поколебал да потърси нова работа, ако заплатата му не го задоволява.

 „Спрямо работата - ако няма достатъчно добро възнаграждение, в удобен момент задължително си тръгвам”, казва той.

Финансовият мотив обаче не е единствената причина да подадем молба за напускане,  показва още проучването.

 „Основните проблеми, които се очертаха, това е ниското възнаграждение, несправедливото отношение от страна на ръководителя и лошото разпределение според оценките на самия работник между колегите на допълнителното материално стимулиране”, казва Цветан Симеонов, председател на БТПП.

 „Целият ден минава в работа и ако не се разбираме, нямаме добро отношение и не върви и работата. Това е най-важното – няма ли отношение – бих си тръгнал”, казва Пламен.

Спрямо данните от изследването на работодатели и синдикати най-голямо текучество на работници у нас страдат селското стопанство, туризмът, строителството, машиностроенето и транспорта.

Захариева: Водим се от това да бъдем обединена нация, не бягаме от избори и служебен кабинет

B тeжĸитe мeceци, ĸoитo идвaт, бизнecът пpoгнoзиpa pъcт нa бeзpaбoтицaтa. В момента икономика ни се е свила с 8,2% през второто тримесечие спрямо същия период на 2019-а заради коронавируса. Броят на хората без работа е 192 хил., което е 5,9%.

"При сегашните условия безработицата вече е над санитарните нива. За София преди кризата беше 2 %. Сега вече имаме над 7% безработица и продължава да расте. Сигурно до края на годината ще стане двуцифрено изражение", казва Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП.

Положителният прочит на ситуацията за работодателите обаче е, че в следствие на пандемията на пазара на труда у нас  ще има по-голям избор на качествена и мотивирана работна ръка.

Репортер: Ванина Недкова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.