Вместо оставка на кабинета протестиращите получиха рязък ход в неочаквана посока

Рязък ход в неочаквана посока вместо оставка получиха протестиращите и политическите опоненти на кабинета „Борисов 3" в последния работен ден на седмицата.

Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията (ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов предложи свикване на Велико народно събрание, което да извърши промени в Конституцията. Идеята е основният закон да се ремонтира в няколко насоки - броят на депутатите от 240 да стане 120. Премиерът предлага намаляване и на членовете на следващо Велико народно събрание - от 400 на 280. И още - реформи в съдебната система - създаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.

Борисов предлага съкратен на пет години мандат на върховните съдии и главния прокуро, както и ограничени правомощия на правосъдния министър. Сред предложенията на премиера е и изслушване на обвинител номер едно на всеки шест месеца пред Народното събрание.

Радев: Премиерът няма право да иска свикване на Велико народно събрание (ВИДЕО)

На тези предложения президентът Румен Радев реагира остро. Поиска оставката на управляващите отново и видя отнемане на президентски правомощия.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.