Те ще трябва да преминат трасета, дълги между 50 и 100 км

Най-добрите делтапланеристи у нас се събраха на връх Околчица във Врачанския Балкан. Турнирът по въздушно майсторство ще се проведе в следващите 5 дни. Основната задача пред планеристите е да прелетят между 50 и 100 километра по определени маршрути за най-малко време.

Делтапланерист загина при инцидент край Мъглиж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дончо Павлов лети от Околчица от 1990 година. Състезателят от Средногорие пристигна пръв още рано сутринта.

Полетът от 1048 метра надморска височина носи на състезателите и удовлетворение, но и чисто човешка емоция. Веселин Желязков лети повече от 20 години. Дошъл от Варна, за да преживее мигове, които според него не се описват.

„Човек просто трябва да го изпита чувството да се рееш  из въздуха и да летиш, където пожелаеш”, сподели Веселин.

Холандецът Тери Ранър с възхищение гледал тези огромни крила в небето още като дете и искал някой ден да полети. Сега го прави вече 15 години, а от 2 обича да гледа България от високо „Планините в България са толкова красиви! Природата е толкова хубава”, разказа Тери.

В турнира, който продължава до неделя сили ще премерят най-добрите български делтапланеристи, които дойдоха на Околчица въпреки пречките, които им създала пандемията.

Според организаторите това може да стане факт още през 2022 година.

ФАТАЛЕН ПОЛЕТ: Двама загинаха при падане на делтапланер в Казанлък (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.