Целта е да се провери дали изкуствено създаден вид би могъл да бъде алтернатива на пръскането с инсектициди

Властите в Калифорния планират да пуснат в части от щата около 750 милиона генномодифицирани комари през 2021 и 2022 г. съобщава агенция "Фокус". Планът е одобрен от Агенцията за защита на околната среда още през месец май, като целта е да се провери дали изкуствено създаден вид насекоми би могъл да бъде алтернатива на пръскането с инсектициди срещу съществуващите в природата комари и по-конкретно срещу вида комари Aedes Aegypti. Той е печално известен като преносител на множество болести, включително вирусa Зика, жълта треска, денга и др.

Кандидат-студенти в Мексико полагаха изпит за университет на стадион (ВИДЕО) 

Комарът, носещ иметo "OX5034" е модифициран да създава женско потомство, което умира преди да достигне зряла възраст, т.е. преди да започне да хапе и да смуче кръв. Само женските комари се хранят с кръв, нужна им в процеса на узряване на носените от тях яйца. Мъжките комари използват за храна нектар и не могат да бъдат преносители на вирус или заболяване. Този вид комари ще бъде пуснат и в някои части на Тексас в началото на 2021 г.

През 2009 и 2010 г. имаше смъртоносни огнища на денга във Флорида, които накараха местните власти да търсят нови възможности за справяне с проблема. Въпреки усилията си по контрол на опасните комари с инсектициди, проблемът си остана. Но струва скъпо. Усилията за намаляване популацията на Aedes aegypti, който между другото представлява само 1% от комарите, струва около милион долара годишно.

Бритни Спиърс поиска съда да не възстановява попечителството на баща й (СНИМКИ)

През 2012 г. беше разработен мъжки комар с код "OX513A", който успешно може да се чифтоса с женска, но малките не оцеляват до зряла възраст. При извършените тестове в Бразилия, Панама и на някои острови, планът дава резултат и популацията на Aedes aegypti бива намалена с до 95%. Срещу плана са се обявили някои организации за защита на околната среда, които са събрали повече от 240 хил. подписа, противопоставящи се на такъв тип решение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.