В складовата база на БЧК постъпват всички дарения за борбата с коронавируса

Държавата няма да допусне да се стигне до недостиг на лични предпазни средства и медицински консумативи. Това заявиха за NOVA от здравното министерство. За тази цел ще се гарантира резерв, поне за три месеца напред.

С какви запаси разполагаме в момента?

В складовата база на БЧК постъпват всички дарения за борбата с коронавируса. Сред тях са лични предпазни средства, медицински консумативи както и болнична апаратура. Там са и най-новите респиратори, които са дарение за държавата ни от Китай. Те са 50 на брой и ще бъдат разпределени между лечебните заведения у нас. А здравните власти уверяват, че сме подоготвени да се справим с епидемията.

142 са новите случаи на коронавирус у нас

Защитни облекла за еднократна и многократна употреба, предпазни шлемове и очила,маски, калцуни и дезинфектанти.Това са част от консумативите,които се съхраняват в националната складова база на БЧК.

В базата на БЧК се съхраняват не само даренията за Червения кръст, но и и за здравното министерство.

„Идеята на министър Ангелов е да имаме резерв за три месеца гарантиран, защото знаете, че в началото с обявяване на извънредното положение камионите не пътуваха, границите бяха затворени”, казва заместник-министърът на здраевопазването Бойко Пенков.

А с дарението от Китай, чисто новите респиратори, с които България се сдоби през последните месеци, стават повече от 300.

Следа от мехурчета изкара наяве нов симптом на коронавируса

„Хората трябва да са спокойни, че ако на някой му се наложи винаги може да бъде поет. Ние имаме възможността до 1000 човека да поемем за реанимационни грижи”, добави Пенков.

Помощ идва от Китай, Виетнам и  Обединените арабски емирства. Българските дарители обаче също не са малко. 

„Близо  50% от даренията идваха от български фирми и производители на различни предпазни средства, материали, дезинфектанти”, директорът на НУЛЦ на БЧК Огнян Иванов.

До момента благотворителна кампания на БЧК,е събрала дарения на стойност над 1 милион лева. През март кампания започна и здравното министерство, по чияти сметка вече са натрупани около 5 милиона.

Дарителската кампания на здравното министерство, както и тази на БЧК продължава и в следващите месеци.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.