Учените дори я описват като хранителна дрога

Защо пицата води до пристрастяване? Отговор на този въпрос дават специалисти от университета на Мичиган, САЩ, цитирани от БТА.

От съставките за пица най-добре се съчетават мазнини, въглехидрати и сол - комбинация, която организмът търси и която води до активиране на мозъчната верига, отговорна за възнаграждението.

Кои храни увеличават производството на колаген

Сред останалите съставки на едно от най-популярните ястия в света е млечният протеин казеин. По време на храносмилането той отделя казоморфини, които действат на рецепторите за допамин - хормон на удоволствието и възнаграждението, и увеличават производството му.

В допълнение към тези чисто химически процеси, учените говорят за психологическите аспекти, които правят пицата привлекателна. Ароматът и цветът й също предизвикват приятни преживявания. Самият процес на хранене често се свързва със също толкова приятното прекарване в компанията на приятели.

Храни, които не трябва да се ядат сурови (СНИМКИ)

Според изследователите в резултат на това пицата заема първото място сред храните, предизвикващи зависимост. Учените дори я описват като хранителна дрога. По този показател пицата изпреварва продукти като шоколад, чипс, сладолед, бисквити.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.