Това се казва в декларация на партията, прочетан от парламентарната трибуна от лидера на партията

„Войната между институциите доведе до политическа криза, в която се намираме днес, до критичната точка на хаоса. Затова ДПС настоява за оставка на правителството и на президента”. Това заяви лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна на първото заседание от новата сесия на Народното събрание.

"Радев атакува Бойко Борисов и правителството, атакува и НС. Прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт, както и президентската институция. Президентът трябва да бъде обединител на нацията, но г-н Радев ерозира всички институции и държавността като цяло. „Ако иска да се изяви като политик, да си регистрира партия“", заяви още Карадайъ.

От партията настояват за формиране на експертен антикризисен кабинет. Те предлагат премиер да се посочи от най-голямата политическа партия, а вицепремиерът - от втората формация, така че да се гарантира провеждането на честни избори.

„Трябва първо да определим нуждите на държавата. Според ДПС са нужни ясен и точен бюджет, програма за ефективно усвояване на средствата за борба с COVID-19 и на тези от многогодишната финансова рамката за следващия оперативне период”, се кава още в декларацията на ДПС.

"Свидетели сме на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим държавността и бъдещето на България. Нашата мисия е гарантиране правата и свободите на човека, териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, необратимост на демокрацията, свободна пазарна икономика", каза още Карадайъ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.