Депутатите приеха оставката на Данаил Кирилов

Досегашният заместник-министър на правосъдието Десислава Ахладова беше избрана за наследник на Данаил Кирилов. Парламентът прие оставката му. 

Десислава Ахладова номинирана за правосъден министър

Въпреки че заяви, че само е взел решението да напусне поста, Кирилов и досега не е посочил ясни мотиви за това. Той обяви намерението си да се оттегли на 26 август след разговор с премиера Бойко Борисов.

 

 

В тази посока критики за рокадата дойдоха от опозицията в лицето на БСП. Според тях оставката е свързана с "проваления проект за нова Конституция и промени в Изборния кодекс".

Десислава Ахладова заема временно поста министър на правосъдието

Кандидатурата на Ахладова бе представена от вицепремиера Екатерина Захариева, а веднага след гласуването новият министър положи клетва от парламентарната трибуна.

А след избирането си новият правосъден министър даде брифинг, на който заяви, че един от приоритетите й в съдебната власт ще бъде електронното правосъдие. Ахладова благодари за гласуваното доверие да бъде министър на правосъдието на премиера, на правителството и коалиционните партньори, както и на народните представители.

Тя заяви, че е започнала от най-ниското стъпало на съдебната власт. "Цялата ми кариера е преминала в съдебната система. Считам, че е важно да се довърши това, кото започнахме още в началото на мандата. Основната тема, която предстои да бъде реализирана, е електроното правосъдие. Това ще бъде един от моите приоритети", изтъкна Ахладова.

"Това, което считам, че беше успех не само за министър-председателя, а за цялото правителство, беше фактът, че успяхме да направим така, че всички 6 показателя по Механизма за сътрудничество и оценка да бъдат изпълнени задоволително. Много работа предстои оттук насетне", каза още новият правосъден министър. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.