От МВР защитиха действията си по време на протеста

Шефове на служби - на разговор с президента Румен Радев. Държавният глава ги извика заради безредиците и изблиците на насилие в София на протеста в сряда. Сблъсъците започнаха през сутринта, вечерта полетяха бомбички, десетки бяха ранени, стигна се до масови арести. Според президента е имало брутално насилие срещу невинни граждани. Ръководството на МВР отговори -полицаите се справиха перфектно. Агресията срещу тях е била невиждана. На фона на това 20 от задържаните в нощта на сряда остават в ареста. Мерките им ще се гледат в събота.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

В петък следобед президентът Румен Радев покани на среща председателя на ДАНС и главният секретар на МВР. А темата - протестите в сряда и действията на полицията. 

Според Румен Радев полицията е превишила правомощията си. Той стигна и по-далеч, като обяви, че по време на протеста се е стигнало „брутално насилие”. ОТ МВР категорично отрекоха да са превишили правомощията си. А главният секретар Ивайло Иванов заяви, че колегите му са били подложени на невиждана агресия и преди да предприемат мерки са били обстрелвани с опасни предмети.

Президентът Румен Радев постави няколко въпроса пред службите.

„Изключително съм загрижен за здравето и на гражданите, и на полицаите. Затова поставям въпросите: Защо на протеста бяха допуснати провокатори? Има ли информация кои са тези хора, кой ги е изпратил, били ли са организирани? Защо органите на реда приложиха брутално насилие спрямо невинни граждани? Има кадри на полицаи, използващи нерегламентирани средства”, каза държавният глава.

ЕСКАЛАЦИЯ: Бомби, столове, колела и павета срещу полицията, последваха арести (ВИДЕО+СНИМКИ)

А от вътрешното министерство отговориха. "На конкретно зададените въпроси няма как да отговоря в присъствието на медии. Голяма част от информацията е класифицирана. Аз нямам разрешението от наблюдаващия прокурор. Но мога да ви дам хронология. На въпроса защо е приложена брутална сила над протестиращи, аз бих задал въпроса защо протестиращи проявиха брутална сила срещу полицията? Заявявал съм го многократно: българската полиция не пази конкретни лица, ние пазим институции. Смятам, че за всички дни на протести полицейските служители доказаха, че не заемат страна. Стараеха се да не превишават правата си", отговори главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той коментира и факта, че на протеста в сряда в "Триъгълника на властта" беше докарано и водно оръдие.

Ивайло Иванов: Протестиращите хвърляха самоделни бомби, прекалиха (ВИДЕО)

"То не беше използвано. Това е практика в много страни, но у нас, откакто ни е подарено от белгийската полиция, е ползвано веднъж", поясни Иванов.

Той подчерта, че униформените, охранявали демонстрацията на 2 септември, са били подложени на ожесточена атака. Ръководството на МВР застана плътно зад действията на служителите си.

 

 

"Не знам дали е удобно да казвам какво се случи - да ги бият с българските знамена, да ги удрят и хващат за слабините... Тези момчета и момичета също трябваше да се приберат вкъщи и да прегърнат семействата си. Защо си мислите, че тези полицаи се интересуват от политика? Ние си вършим работата, така сме възпитани. Не съм съгласен, че е извършено полицейско насилие. Още в началото казах, че няма да толерирам полицейски своеволия. Ще се извършват проверки", заяви още главният секретар на МВР.

"Каквото и да кажа, може да се сметне, че съм пристрастен, но кадрите не са. Те показват какво се случи с тези полицаи. Бомбите падаха върху тях. Получих и много критики за бездействието на полицията. Знаете ли какво ми беше да гледам как хвърлят бомбички по МВР? Все едно замеряха мен. Но аз няма да обвиня никого, така съм възпитан", коментира още Иванов.

СДВР: В една от палатките намерихме коктейл „Молотов” (ВИДЕО)

Той подчерта, че ако все пак бъде установен случай на полицейско насилие и има събрани доказателства, служители ще бъдат наказани, както се е случило с тези, които са превишили правомощията си в първите дни от протестите.

"Когато прокурорите кажат, че има достатъчно доказателства, и съдът каже: "Виновен" - това е така. Аз няма да бъда нито съдник, нито да оправдавам. Смятам, че полицаите си свършиха работата и не допуснаха сградите да бъдат окъпани в кръв", каза още Иванов.

Стигна се и до спор.

"Разбирам болката, тя е явно резултат на напрежението от 2 месеца денонощна работа. Явно не разбрахте моите въпроси, явно си личи и това, че не гледате телевизия. Въпросът е защо се допуска да се стигне до там да има насилие? ", попита Радев.

Отговорът дойде от председателя на Държавната агенция за национална сигруност.

"ДАНС работи в тясно взаимодействие с МВР. Ако сме имали информация, тези неща нямаше да се случат. За това, което сме получили като информация, са предприети конкретни действия. Това, в което мога да уверя българските граждани, е, че ДАНС си върши работата по закон. Имаме достатъчно доказателства, които са докладвани на прокуратурата", заяви председателят на агенцията Димитър Георгиев.

 

 

Президентът попита и защо има бити журналисти. 
 
"Казахте, че са бити журналисти, искам да кажа , че прескартата не дава имунитет на никой. Аз уважавам тяхната професия, с повечето се познаваме, но това, че си журналист, не значи, че трябва да чупиш, не значи, че трябва да биеш полицай", смята Ивайло Иванов. От МВР заявиха, че ще направят проверка на действията на свои колеги, за които има сигнали. На финала президентът Радев призова службите да направят всичко възможно, за да запазят протеста мирен, както и да опазят живота и здравето и на протестиращите, и на полицаите.

Днес по обяд от Гражданско сдружение "Боец" организираха "Масово писане на жалби". Те бяха подготвили шаблон на документа, като всеки желаещ трябваше да попълни само личните си данни. А утре ще се гледат мерките за неотклонение на над 20 протестиращи, които са в ареста. Повечето от тях са и с предишни криминални регистрации.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.