Той подчерта, че паметникът е произведение на изкуството, достойно за уважение, а също и символ, напомнящ за трагедията

Българският посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов откри днес в Охрид паметник на загиналите петнадесет българи при потъването на кораба "Илинден" на 5 септември 2009 г. Паметникът е изграден със средства на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България.

На церемонията при откриването посланик Ангелов подчерта, че новият паметник в Охрид е произведение на изкуството, достойно за уважение, а също и символ, напомнящ за трагедията, която е част от общата история на Република България и Република Северна Македония.

Венци и цветя положиха още директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева - Димитрова, генералният консул в Битоля Димитър Иванов, заместник-кметът на Охрид Ристо Николески, представители на Пристанищна администрация, на „Ротари клуб – Охрид“, на гражданските сдружения „5-и септември“, „Иван Михайлов“, „Хоризонти“ и други.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.